Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSN。E ZAGRO浩NIE!
Trwa batalia o Twoj prywatno嗆. W陰cz si!
ca豉 Polska
a wygramy;)

Wi璚ej og這sze...

23 stycznia:

1793 - Konwencja podzia這wa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem si "zarazy jakobi雟kiej".

1873 - W B豉磬owej urodzi si Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, wsp馧pracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodzi si Antonio Gramsci dzia豉cz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodzi si Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki re篡ser, scenarzysta, monta篡sta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowa豉 we Lwowie grup lewicowych pisarzy polskich, m.in. W豉dys豉wa Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparze zmar Alfredo Ormando, w這ski pisarz, kt鏎y podpali si na Placu 鈍. Piotra w Watykanie w prote軼ie przeciwko postawie i polityce Ko軼io豉 katolickiego wobec chrze軼ijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Pary簑 zmar Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, tw鏎ca teorii w豉dzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmar Ryszard Kapu軼i雟ki, wybitny reporta篡sta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przej窸a obowi您ki prezydenta Republiki 字odkowoafryka雟kiej.