Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Pow您kach
22 luty, godz. 14.00
Mi璠zynarodowa konferencja "Komunizm - teorie i praktyki"
Warszawa, ul. Nowy 安iat 72, sala 144
15-17 lutego br.
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono podda雟two ch這p闚.

1912 - Urodzi si Anton Buttigieg, polityk Malta雟kiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmar Georg Brandes, du雟ki krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor ksi捫ki o Polsce.

1951 - Zmar Andr Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Loch闚 Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przyw鏚c闚.

1976 - Islandia zerwa豉 stosunki dyplomatyczne z Wielk Brytani.

1985 - Komisja Ochrony Praw Cz這wieka ONZ uchwali豉 rezolucj uznaj帷 syjonizm za form rasizmu.

1999 - Rozpocz窸y si strajki pracownik闚 polskiej s逝瘺y zdrowia.

2008 - Fidel Castro og這si swoj rezygnacj z funkcji przewodnicz帷ego kuba雟kiej Rady Pa雟twa.