Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

“Ziemia i Wolno嗆”. Druga fala dekomunizacji.
Gda雟k, Krytyka Polityczna - 鈍ietlica w Tr鎩mie軼ie, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmar Antonio Gramsci, w這ski dzia豉cz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyj掖 ustaw o warunkach przerywania ci捫y, liberalizuj帷 przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zast徙i Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodnicz帷ego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmar Kwame Nkrumah, post瘼owy polityk afryka雟ki, premier i prezydent Ghany, dzia豉cz ruchu panafryka雟kiego, 1963 jeden z inicjator闚 OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznic katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wroc豉wiu mia造 miejsce protesty ekolog闚 przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zako鎍zy造 si pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w kt鏎ych zwyci篹y Afryka雟ki Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskuj帷 62,65% g這s闚