Niemcy podnoszą minimalną płacę godzinową do blisko 40 zł

[2016-06-30 13:40:56]

Niemiecka komisja złożona z przedstawicieli pracodawców i pracowników zdecydowała, że od 2017 roku płaca minimalna za godzinę w Niemczech wzrośnie o 0,34 euro – z 8,50 euro (ok. 37,7 zł) o do 8,84 euro (ok. 39,3 zł). Pracownicy, których obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy i stawka minimalna, będą zarabiali po podwyżce 1536 euro miesięcznie (ok. 6820 zł), zamiast jak obecnie 1477 euro (ok. 6558 zł).

Komisja decydująca co dwa lata o podwyżce i jej skali składa się z trzech przedstawicieli pracodawców i takiej samej liczby związkowców. Punktem orientacyjnym dla niej jest indeks Federalnego Urzędu Statystycznego, uwzględniający zawierane w Niemczech układy zbiorowe.

Związkowcy domagali się zaokrąglenia stawki do 9 euro, a część ekspertów pracodawców była przeciwna podnoszeniu płacy minimalnej. Ostatecznie obydwie strony zgodziły się na kompromisowe rozwiązanie.

Płaca minimalna w Niemczech została wprowadzona na początku ubiegłego roku. Wprowadzenie płacy minimalnej było jednym z głównych haseł SPD w kampanii przed wyborami do parlamentu na jesieni 2013 roku. Po utworzeniu koalicyjnego rządu CDU/CSU-SPD kanclerz Angeli Merkel socjaldemokraci przeforsowali ten projekt, pomimo sprzeciwu chadeków. Obecnie niemieckie ministerstwo pracy przyznaje, że płaca minimalna działa i przynosi dobre rezultaty. Według ostatnich danych Eurostatu stopa bezrobocia w Niemczech wynosi zaledwie 4,2%.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.