Niemcy podnoszą minimalną płacę godzinową do blisko 40 zł

[2016-06-30 13:40:56]

Niemiecka komisja złożona z przedstawicieli pracodawców i pracowników zdecydowała, że od 2017 roku płaca minimalna za godzinę w Niemczech wzrośnie o 0,34 euro – z 8,50 euro (ok. 37,7 zł) o do 8,84 euro (ok. 39,3 zł). Pracownicy, których obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy i stawka minimalna, będą zarabiali po podwyżce 1536 euro miesięcznie (ok. 6820 zł), zamiast jak obecnie 1477 euro (ok. 6558 zł).

Komisja decydująca co dwa lata o podwyżce i jej skali składa się z trzech przedstawicieli pracodawców i takiej samej liczby związkowców. Punktem orientacyjnym dla niej jest indeks Federalnego Urzędu Statystycznego, uwzględniający zawierane w Niemczech układy zbiorowe.

Związkowcy domagali się zaokrąglenia stawki do 9 euro, a część ekspertów pracodawców była przeciwna podnoszeniu płacy minimalnej. Ostatecznie obydwie strony zgodziły się na kompromisowe rozwiązanie.

Płaca minimalna w Niemczech została wprowadzona na początku ubiegłego roku. Wprowadzenie płacy minimalnej było jednym z głównych haseł SPD w kampanii przed wyborami do parlamentu na jesieni 2013 roku. Po utworzeniu koalicyjnego rządu CDU/CSU-SPD kanclerz Angeli Merkel socjaldemokraci przeforsowali ten projekt, pomimo sprzeciwu chadeków. Obecnie niemieckie ministerstwo pracy przyznaje, że płaca minimalna działa i przynosi dobre rezultaty. Według ostatnich danych Eurostatu stopa bezrobocia w Niemczech wynosi zaledwie 4,2%.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.