Eurostat: Znowu spadek bezrobocia w UE

[2016-07-03 21:15:34]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,6% w maju 2015 roku do 8,6% w maju 2016 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,7%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 4,0%, na Malcie – 4,1%, w Niemczech – 4,2%, i w Wielkiej Brytanii – 5,0% (dane z marca 2016 r.). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,1% (dane z marca), w Hiszpanii – 19,8% i w Chorwacji – 13,3%.

W okresie maj 2015 rok – maj 2016 rok w 26 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 1 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,3% do 12,0%), w Chorwacji (z 16,2% do 13,3%) i w Bułgarii (z 10,0% do 7,3%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,9% do 6,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,5% w maju 2015 roku do 6,3% w maju 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,6% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 6,9%, w Niemczech – 7,2% i w Czechach – 10,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,4% (w marcu) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2015 roku do maja 2016 roku spadło z 9,5% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,6% do 8,9%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,7% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów