Eurostat: Znowu spadek bezrobocia w UE

[2016-07-03 21:15:34]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,6% w maju 2015 roku do 8,6% w maju 2016 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,7%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 4,0%, na Malcie – 4,1%, w Niemczech – 4,2%, i w Wielkiej Brytanii – 5,0% (dane z marca 2016 r.). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,1% (dane z marca), w Hiszpanii – 19,8% i w Chorwacji – 13,3%.

W okresie maj 2015 rok – maj 2016 rok w 26 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 1 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,3% do 12,0%), w Chorwacji (z 16,2% do 13,3%) i w Bułgarii (z 10,0% do 7,3%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,9% do 6,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,5% w maju 2015 roku do 6,3% w maju 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,6% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 6,9%, w Niemczech – 7,2% i w Czechach – 10,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,4% (w marcu) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2015 roku do maja 2016 roku spadło z 9,5% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,6% do 8,9%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,7% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.