Eurostat: Znowu spadek bezrobocia w UE

[2016-07-03 21:15:34]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,6% w maju 2015 roku do 8,6% w maju 2016 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,7%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 4,0%, na Malcie – 4,1%, w Niemczech – 4,2%, i w Wielkiej Brytanii – 5,0% (dane z marca 2016 r.). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,1% (dane z marca), w Hiszpanii – 19,8% i w Chorwacji – 13,3%.

W okresie maj 2015 rok – maj 2016 rok w 26 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 1 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,3% do 12,0%), w Chorwacji (z 16,2% do 13,3%) i w Bułgarii (z 10,0% do 7,3%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,9% do 6,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,5% w maju 2015 roku do 6,3% w maju 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,6% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 6,9%, w Niemczech – 7,2% i w Czechach – 10,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,4% (w marcu) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2015 roku do maja 2016 roku spadło z 9,5% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,6% do 8,9%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,7% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.