Bezrobocie w UE najniższe na Malcie, w Czechach i w Niemczech

[2016-09-07 16:52:32]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,4% w lipcu 2015 roku do 8,6% w lipcu 2016 roku. W czerwcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w lipcu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,8%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na Malcie – 3,9% oraz w Czechach i w Niemczech – po 4,2%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,5% (dane z maja), w Hiszpanii – 19,9% i w Chorwacji – 13,2%.

W okresie lipiec 2015 rok – lipiec 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,0 do 11,6%), w Chorwacji (z 16,5% do 13,2%) i w Hiszpanii (z 21,9% do 19,6%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Estonii (z 6,1% w czerwcu 2015 r. do 7,0% w czerwcu 2016 r.), w Austrii (z 5,7% do 6,0%) i w Belgii – z 8,1% do 8,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w lipcu 2015 roku do 6,1% w lipcu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,2% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 7,1% i w Niemczech – 7,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,3% (w maju) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lipca 2015 roku do lipca 2016 roku spadło z 9,3% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,5% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lipcu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,3%).

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.