Niemcy: Dobry wynik lewicy i porażka CDU w Berlinie

[2016-09-18 23:54:33]

Mieszkańcy Berlina wybrali w niedzielę nowy parlament regionalny. Wygrała SPD, zaś drugie miejsce, z bardzo słabym wynikiem, zajęła CDU.

Pierwsze wyniki po zamknięciu lokali wyborczych wskazują na zwycięstwo SPD (21,9 proc.). Socjaldemokraci ponieśli jednak znaczne straty. Współrządząca Berlinem CDU uplasowała się na drugim miejscu (17,7 proc.), osiągając najgorszy wynik w historii lokalnych wyborów w tym mieście. Die Linke otrzymała 15,6 proc., a Zieloni - 15,3 proc. głosów. Podobnie jak w niedawnych wyborach w Meklemburgii-Pomorzu Przednim, miejsca w berlińskim landtagu zapewniła sobie populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD), osiągając poparcie 13,8 proc. Do landtagu powrócili liberałowie z FDP, zdobywając 6,7 proc.

Obserwatorzy wyborów zwracają uwagę na wysoką frekwencję. Przed lokalami wyborczymi ustawiały się długie kolejki. Do urn poszło więcej uprawnionych do głosowania niż 5 lat temu. Wówczas frekwencja przekroczyła 60 proc. Jak nigdy dotąd aż 21,1 proc. berlińczyków skorzystało z głosowania korespondencyjnego.

Według wstępnych szacunków socjaldemokraci nie będą mogli kontynuować dotychczasowej koalicji z chadekami. Dwupartyjnej koalicji zabraknie większości. Zamiast niej mogłaby powstać pod wodzą SPD pierwsza w Niemczech koalicja SPD, Lewicy i Zielonych.

WCh

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.