Niemcy: Dobry wynik lewicy i porażka CDU w Berlinie

[2016-09-18 23:54:33]

Mieszkańcy Berlina wybrali w niedzielę nowy parlament regionalny. Wygrała SPD, zaś drugie miejsce, z bardzo słabym wynikiem, zajęła CDU.

Pierwsze wyniki po zamknięciu lokali wyborczych wskazują na zwycięstwo SPD (21,9 proc.). Socjaldemokraci ponieśli jednak znaczne straty. Współrządząca Berlinem CDU uplasowała się na drugim miejscu (17,7 proc.), osiągając najgorszy wynik w historii lokalnych wyborów w tym mieście. Die Linke otrzymała 15,6 proc., a Zieloni - 15,3 proc. głosów. Podobnie jak w niedawnych wyborach w Meklemburgii-Pomorzu Przednim, miejsca w berlińskim landtagu zapewniła sobie populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD), osiągając poparcie 13,8 proc. Do landtagu powrócili liberałowie z FDP, zdobywając 6,7 proc.

Obserwatorzy wyborów zwracają uwagę na wysoką frekwencję. Przed lokalami wyborczymi ustawiały się długie kolejki. Do urn poszło więcej uprawnionych do głosowania niż 5 lat temu. Wówczas frekwencja przekroczyła 60 proc. Jak nigdy dotąd aż 21,1 proc. berlińczyków skorzystało z głosowania korespondencyjnego.

Według wstępnych szacunków socjaldemokraci nie będą mogli kontynuować dotychczasowej koalicji z chadekami. Dwupartyjnej koalicji zabraknie większości. Zamiast niej mogłaby powstać pod wodzą SPD pierwsza w Niemczech koalicja SPD, Lewicy i Zielonych.

WCh

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.