Dziś 22 lipca

[2005-07-22 14:09:57]

22 lipca w okresie Polski powojennej i Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej był dniem Narodowego Święta Odrodzenia Polski. Ustanowione 22 lipca 1945 roku święto przetrwało do 1989 roku.

Święto 22 lipca ustanowione zostało w rocznicę ogłoszenia Manifestu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego - odezwy do Narodu Polskiego, ogłoszonej 22 lipca 1944 roku w Chełmie Lubelskim. Manifest ustanawiał Krajową Radę Narodową jako jedyny organ legalnej władzy na wyzwolonych ziemiach polskich, delegalizując tym samym tzw.: "rząd londyński". Wzywał także do walki z okupantem niemieckim oraz do ukarania zbrodniarzy hitlerowskich. Oprócz postulatów politycznych znalazły się w nim postulaty społeczne i ekonomiczne, takie jak bezpłatne nauczanie czy nacjonalizacja ziemi i przemysłu. Manifest został podpisany przez Edwarda Osóbkę-Morawskiego, Wandę Wasilewską i Andrzeja Witosa.

W kolejnych latach 22 lipca kojarzony był z oddawaniem do użytku społecznego wielkich inwestycji oraz wydarzeniami politycznymi w życiu kraju. W 1949 roku oddano tego dnia do użytku warszawską trasę samochodową W-Z. W roku 1952 uchwalono Konstytucję PRL i zmieniono nazwę państwa na "Polska Rzeczpospolita Ludowa". W roku 1954 uruchomiono kombinat metalurgiczny w Nowej Hucie - dziś dzielnicy Krakowa. W 1955 roku otwarto warszawski Pałac Kultury i Nauki, obchodzący dziś swoje pięćdziesięciolecie. W 1973 roku rozpoczęto produkcję małolitrażowych samochodów osobowych Fiat 126p. A w roku 1983 zniesiono stan wojenny i rozwiązano Wojskową Radę Ocalenia Narodowego.

Data 22 lipca kojarzy się także z kilkoma wydarzeniami z najnowszej historii Polski. Tego dnia 2002 roku Lew Rywin złożył rzekomą propozycję korupcyjną redaktorowi naczelnemu "Gazety Wyborczej" Adamowi Michnikowi. Wydarzenie to opisano w pół roku później na łamach dziennika, co doprowadziło do rozpętania jednego z największych skandali polityczno-obyczajowych III Rzeczypospolitej.
Także w dniu 22 lipca 2002 roku zainaugurował swoją działalność portal internetowy arabia.pl, którego twórcom i redaktorom z tego miejsca pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia urodzinowe. Sto lat!

Bartłomiej Kacper Przybylski

6 sierpnia:

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,