Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-30 10:19:26]

Hasłem przewodnim 13. numeru "Tygodnika Faktycznie" jest „Ratujmy Polki przed fanatykami religijnymi!” i czasopismo swoją okładką wyraża sprzeciw wobec barbarzyńskich planów zniewolenia kobiet w Polsce. Okładka odnosi się m.in. do opublikowanego w tygodniku tekstu Anny Dryjańskiej pt. „Szanujmy kobiety”. Znajdziemy w tym wydaniu także tekst analizujący prawicowe kłamstwa antyaborcyjne.

Tygodnik opisuje także perypetie Krystiana Legierskiego, polityka i prawnika, który próbuje doprowadzić do ukarania proboszcza molestującego przez wiele lat ministrantów. Tygodnik Faktycznie podsumowuje również historię ignorowania przez polski kler zarządzeń papieża Franciszka dotyczących materialnej powściągliwości Kościoła.

Czasopismo zamieszcza również wywiad z przewodniczącym SLD, Włodzimierzem Czarzastym, który mówi o błędach i nadziejach SLD oraz innych środowisk lewicowych. Tygodnik przypomina także historię śmierci Barbary Blidy (w tych dniach zapadnie ostateczny wyrok w sprawie tzw. mafii węglowej) oraz o zaskakujących perypetiach głównego sprawcy politycznego zamieszania wokół posłanki SLD.

"Tygodnik Faktycznie" w swoim unikalnym, lewicowym dziale sportowym publikuje tekst o zachodnich, głównie hiszpańskich prospołecznych klubach kibica.

W dziale historycznym – o Leszku Raabe, niezwykłym działaczu lewicy i sportowcu oraz o morderczych legatach papieskich, którzy swoimi intrygami prowadzili do pogromów Żydów i klęsk militarnych.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.