Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-30 10:19:26]

Hasłem przewodnim 13. numeru "Tygodnika Faktycznie" jest „Ratujmy Polki przed fanatykami religijnymi!” i czasopismo swoją okładką wyraża sprzeciw wobec barbarzyńskich planów zniewolenia kobiet w Polsce. Okładka odnosi się m.in. do opublikowanego w tygodniku tekstu Anny Dryjańskiej pt. „Szanujmy kobiety”. Znajdziemy w tym wydaniu także tekst analizujący prawicowe kłamstwa antyaborcyjne.

Tygodnik opisuje także perypetie Krystiana Legierskiego, polityka i prawnika, który próbuje doprowadzić do ukarania proboszcza molestującego przez wiele lat ministrantów. Tygodnik Faktycznie podsumowuje również historię ignorowania przez polski kler zarządzeń papieża Franciszka dotyczących materialnej powściągliwości Kościoła.

Czasopismo zamieszcza również wywiad z przewodniczącym SLD, Włodzimierzem Czarzastym, który mówi o błędach i nadziejach SLD oraz innych środowisk lewicowych. Tygodnik przypomina także historię śmierci Barbary Blidy (w tych dniach zapadnie ostateczny wyrok w sprawie tzw. mafii węglowej) oraz o zaskakujących perypetiach głównego sprawcy politycznego zamieszania wokół posłanki SLD.

"Tygodnik Faktycznie" w swoim unikalnym, lewicowym dziale sportowym publikuje tekst o zachodnich, głównie hiszpańskich prospołecznych klubach kibica.

W dziale historycznym – o Leszku Raabe, niezwykłym działaczu lewicy i sportowcu oraz o morderczych legatach papieskich, którzy swoimi intrygami prowadzili do pogromów Żydów i klęsk militarnych.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 listopada:

1803 - Haiti: Zwycięstwo powstańców nad wojskami francuskimi w bitwie pod Vertières.

1918 - Zaprzysiężono rząd socjalisty Jędrzeja Moraczewskiego.

1918 - Urodził się Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.

1921 - Pozbawienie nietykalności poselskiej komunisty Tomasza Dąbala i wydanie go sądowi pod zarzutem działalnośc antypaństwowej.

1939 - Urodziła się Margaret Atwood, kanadyjska pisarka, poetka i krytyczka literacka nawiązująca do feminizmu. Autorka m.in. "Opowieści podręcznej" sfilmowanej przez Volkera Schloendorffa.

1980 - Rozpoczęto wydobycie w Kopalnie Węgla Brunatnego "Bełchatów".

2002 - Socjaldemokrata Georgi Pyrwanow (BSP) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Bułgarii.

2007 - Katastrofa górnicza w kopalni im. Zasiadki w Doniecku na Ukrainie, w wyniku której zginęło 100 górników.