Czternasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-06 20:27:48]

Czternasty numer „Tygodnika Faktycznie” między innymi o Czarnym Poniedziałku, który wywołał w PiS-ie panikę. Czy protesty kobiet obalą władzę PiS-u i czy Polska zmieni się już nieodwracalnie? „Żarty się skończyły” – tak brzmiało hasło wielu demonstracji, ale czy to także początek końca hegemonii klerykalnej prawicy?

W nowym numerze także o wykorzystywanych na polskim rynku pracy setkach tysięcy Ukraińców oraz o bankach, które nielegalnie zmuszają klientów do ubezpieczenia kredytu.

Ponadto w numerze rozmowy z Mateuszem Mirysem, który mówi o priorytetach partii Razem, oraz wywiad z przedstawicielami Inicjatywy Polskiej – Barbarą Nowacką i Dariuszem Jońskim.

Ponadto o planach zmuszenia wszystkich mieszkańców kraju do płacenia abonamentu na tzw. media narodowe, które już nic wspólnego nie mają z mediami publicznymi.

W dziale historycznym o przedmiotowym traktowaniu kobiet w III Rzeszy oraz o lewicowych obrońcach Warszawy z 1939 roku.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.