Zapowiedź demonstracji przeciw CETA

[2016-10-12 23:25:41]

Kanada jest małym krajem - niczym mantrę powtarzała w Radio24 Karolina Zbytniewska, Editor-in-Chief w EurActiv.pl. Drugi co do wielkości kraj świata, dwukrotnie większy od całej UE, 32-krotnie większy od Polski, 9. potęga gospodarcza świata jest "małym krajem"!
Walonia jest bardzo biedna - powiedziała Anna Słojewska - korespondentka "Rzeczpospolitej" z Brukseli. Nie ma takiej bredni, której nie można usłyszeć w mass mediach...

Waldemar Chamala

18 października podczas spotkania Unii Europejskiej przedstawiciel polskiego rządu ma oficjalnie wyrazić zgodę na podpisanie traktatu CETA. Neoliberalna opozycja z PO i Nowoczesnej również jest za.

Zwolennicy tej europejsko-kanadyjskiej umowy twierdzą, że zliberalizuje ona handel między oboma stronami. Według przeciwników jej podpisanie ma być wprowadzeniem w życie rozwiązań zbliżonych do tych, które zawiera TTIP, przeciw któremu urósł w Europie tak znaczący sprzeciw społeczny, że jego przyjęcie wydaje się obecnie bardzo mało prawdopodobne.

Dlatego w sobotę 15 października w Polsce odbędą się demonstracje przeciw umowie.

W Warszawie o godzinie 13.00 zaczyna się protest pod Ministerstwem Rolnictwa (ul. Wspólna 30), który organizują fundacja Akcja Demokracja, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych oraz fundacja Strefa Zieleni.

W Krakowie marsz przeciwników traktatu rozpocznie się na Rynku Głównym również o 13.00.

Oba wydarzenie promowane są na Facebooku: Stop TTIP i CETA #WielkaDemonstracja i Demonstracja Kraków przeciw TTIP i CETA.

Marek Tobolewski

Fot. Kraków przeciw TTIP i CETA

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.