Zapowiedź demonstracji przeciw CETA

[2016-10-12 23:25:41]

Kanada jest małym krajem - niczym mantrę powtarzała w Radio24 Karolina Zbytniewska, Editor-in-Chief w EurActiv.pl. Drugi co do wielkości kraj świata, dwukrotnie większy od całej UE, 32-krotnie większy od Polski, 9. potęga gospodarcza świata jest "małym krajem"!
Walonia jest bardzo biedna - powiedziała Anna Słojewska - korespondentka "Rzeczpospolitej" z Brukseli. Nie ma takiej bredni, której nie można usłyszeć w mass mediach...

Waldemar Chamala

18 października podczas spotkania Unii Europejskiej przedstawiciel polskiego rządu ma oficjalnie wyrazić zgodę na podpisanie traktatu CETA. Neoliberalna opozycja z PO i Nowoczesnej również jest za.

Zwolennicy tej europejsko-kanadyjskiej umowy twierdzą, że zliberalizuje ona handel między oboma stronami. Według przeciwników jej podpisanie ma być wprowadzeniem w życie rozwiązań zbliżonych do tych, które zawiera TTIP, przeciw któremu urósł w Europie tak znaczący sprzeciw społeczny, że jego przyjęcie wydaje się obecnie bardzo mało prawdopodobne.

Dlatego w sobotę 15 października w Polsce odbędą się demonstracje przeciw umowie.

W Warszawie o godzinie 13.00 zaczyna się protest pod Ministerstwem Rolnictwa (ul. Wspólna 30), który organizują fundacja Akcja Demokracja, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych oraz fundacja Strefa Zieleni.

W Krakowie marsz przeciwników traktatu rozpocznie się na Rynku Głównym również o 13.00.

Oba wydarzenie promowane są na Facebooku: Stop TTIP i CETA #WielkaDemonstracja i Demonstracja Kraków przeciw TTIP i CETA.

Marek Tobolewski

Fot. Kraków przeciw TTIP i CETA

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.