Nowy numer "Bez Dogmatu": Internacjonalizm teraz!

[2016-10-13 12:49:11]

Ukazał się 109. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Główne tematy to kondycja Unii Europejskiej po Brexicie, internacjonalizm oraz polityka senioralna.

W dziale pt. "Niejednocząca się Europa" m.in. Adam Rogalewski pisze o reakcji europejskich związków zawodowych na Brexit, Michał Kozłowski dowodzi, że państwo narodowe nie jest alternatywą dla znajdującej się w kryzysie Unii Europejskiej, Piotr Szumlewicz zgłasza postulat większej integracji Unii, zaś Teofil Szpara obnaża nieudolną i nieludzką politykę migracyjną Wspólnoty.

W dziale pt. "Widmo komunizmu" m.in. Anna Dzierzgowska pyta, kto się dziś w Polsce boi Dąbrowszczaków, zaś Agnieszka Mrozik zastanawia się, czy polska lewica potrzebuje patriotyzmu, by móc skutecznie działać. Ponadto przypominamy antymilitarystyczną odezwę uczestników Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej w Zimmerwaldzie do europejskich robotników w początkowym okresie pierwszej wojny światowej.

W dziale pt. "Starość nie radość" m.in. Damian Winczewski pokazuje główne trendy unijnej polityki senioralnej, zaś Rafał Bakalarczyk zwraca uwagę na marginalizację problemu opieki nad seniorami w Polsce.

W numerze także analizy bieżących wydarzeń politycznych, recenzje książek, teksty literackie.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.