Nowy numer "Bez Dogmatu": Internacjonalizm teraz!

[2016-10-13 12:49:11]

Ukazał się 109. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Główne tematy to kondycja Unii Europejskiej po Brexicie, internacjonalizm oraz polityka senioralna.

W dziale pt. "Niejednocząca się Europa" m.in. Adam Rogalewski pisze o reakcji europejskich związków zawodowych na Brexit, Michał Kozłowski dowodzi, że państwo narodowe nie jest alternatywą dla znajdującej się w kryzysie Unii Europejskiej, Piotr Szumlewicz zgłasza postulat większej integracji Unii, zaś Teofil Szpara obnaża nieudolną i nieludzką politykę migracyjną Wspólnoty.

W dziale pt. "Widmo komunizmu" m.in. Anna Dzierzgowska pyta, kto się dziś w Polsce boi Dąbrowszczaków, zaś Agnieszka Mrozik zastanawia się, czy polska lewica potrzebuje patriotyzmu, by móc skutecznie działać. Ponadto przypominamy antymilitarystyczną odezwę uczestników Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej w Zimmerwaldzie do europejskich robotników w początkowym okresie pierwszej wojny światowej.

W dziale pt. "Starość nie radość" m.in. Damian Winczewski pokazuje główne trendy unijnej polityki senioralnej, zaś Rafał Bakalarczyk zwraca uwagę na marginalizację problemu opieki nad seniorami w Polsce.

W numerze także analizy bieżących wydarzeń politycznych, recenzje książek, teksty literackie.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.