Nowy numer "Bez Dogmatu": Internacjonalizm teraz!

[2016-10-13 12:49:11]

Ukazał się 109. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Główne tematy to kondycja Unii Europejskiej po Brexicie, internacjonalizm oraz polityka senioralna.

W dziale pt. "Niejednocząca się Europa" m.in. Adam Rogalewski pisze o reakcji europejskich związków zawodowych na Brexit, Michał Kozłowski dowodzi, że państwo narodowe nie jest alternatywą dla znajdującej się w kryzysie Unii Europejskiej, Piotr Szumlewicz zgłasza postulat większej integracji Unii, zaś Teofil Szpara obnaża nieudolną i nieludzką politykę migracyjną Wspólnoty.

W dziale pt. "Widmo komunizmu" m.in. Anna Dzierzgowska pyta, kto się dziś w Polsce boi Dąbrowszczaków, zaś Agnieszka Mrozik zastanawia się, czy polska lewica potrzebuje patriotyzmu, by móc skutecznie działać. Ponadto przypominamy antymilitarystyczną odezwę uczestników Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej w Zimmerwaldzie do europejskich robotników w początkowym okresie pierwszej wojny światowej.

W dziale pt. "Starość nie radość" m.in. Damian Winczewski pokazuje główne trendy unijnej polityki senioralnej, zaś Rafał Bakalarczyk zwraca uwagę na marginalizację problemu opieki nad seniorami w Polsce.

W numerze także analizy bieżących wydarzeń politycznych, recenzje książek, teksty literackie.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Myślimy RAZEM. Zapisy i pierwsze seminarium - Hegemonia
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
29 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.00
TRUMP precz! Demonstracja w czasie wizyty Trumpa w Warszawie
5-6 lipca
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.