Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-20 22:44:06]

Szesnasty numer „Tygodnika Faktycznie” skupia uwagę czytelników na fali bezprecedensowej klerykalizacji, która ogarnia Polskę. Obok próby radykalnego dopasowania polskiego prawa do doktryny katolickiej w kwestii aborcji zorganizowano symboliczną w swej wymowie imprezę – studiowanie encykliki papieskiej w sali obrad plenarnych Sejmu. Podczas jej trwania z mównicy sejmowej przemawiał do zebranych m.in. jeden z czołowych watykańskich kardynałów Gerhard Mueller.

Felietoniści tygodnika zastanawiają się m.in. nad bardzo agresywnymi wypowiedziami antyaborcyjnymi Jarosława Kaczyńskiego, które wyglądają na zamierzone prowokacje dla podgrzania atmosfery politycznej w kraju. Przedmiotem zainteresowania Piotra Szumlewicza jest z kolei moda na „wyklętych” zbrodniarzy i szaleńców ze skłonnościami terrorystycznymi. Ostatnio odznaczono terrorystę z 1971 roku, który wysadził w powietrze aulę szkoły wyższej w Opolu.

Ten sam autor pisze także o kryzysie tradycyjnej rodziny (katolickiej), która jako jedyna odmiana życia rodzinnego jest uparcie propagowana przez władze.

Tygodnik wyjaśnia także detale afery z helikopterami caracal, wskazując na działania lobbystów zbrojeniowych, których wpływy sięgają ministerstw.

W tygodniku także o nierównym traktowaniu przez państwo opiekunów niepełnosprawnych. Z niemożliwych do usprawiedliwienia powodów dyskryminuje się tych z nich, którzy opiekują się osobami dorosłymi.

W dziale zagranicznym tygodnika także o Baskach – „wyklętym”, lewicowym w większości, a jednocześnie najstarszym narodzie Europie, który do dziś nie znajduje akceptacji dla swoich niepodległościowych dążeń.

Agnieszka Mrozik

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

30 kwietnia:

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1975 - Wojna wietnamska: upadek Sajgonu.