Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-20 22:44:06]

Szesnasty numer „Tygodnika Faktycznie” skupia uwagę czytelników na fali bezprecedensowej klerykalizacji, która ogarnia Polskę. Obok próby radykalnego dopasowania polskiego prawa do doktryny katolickiej w kwestii aborcji zorganizowano symboliczną w swej wymowie imprezę – studiowanie encykliki papieskiej w sali obrad plenarnych Sejmu. Podczas jej trwania z mównicy sejmowej przemawiał do zebranych m.in. jeden z czołowych watykańskich kardynałów Gerhard Mueller.

Felietoniści tygodnika zastanawiają się m.in. nad bardzo agresywnymi wypowiedziami antyaborcyjnymi Jarosława Kaczyńskiego, które wyglądają na zamierzone prowokacje dla podgrzania atmosfery politycznej w kraju. Przedmiotem zainteresowania Piotra Szumlewicza jest z kolei moda na „wyklętych” zbrodniarzy i szaleńców ze skłonnościami terrorystycznymi. Ostatnio odznaczono terrorystę z 1971 roku, który wysadził w powietrze aulę szkoły wyższej w Opolu.

Ten sam autor pisze także o kryzysie tradycyjnej rodziny (katolickiej), która jako jedyna odmiana życia rodzinnego jest uparcie propagowana przez władze.

Tygodnik wyjaśnia także detale afery z helikopterami caracal, wskazując na działania lobbystów zbrojeniowych, których wpływy sięgają ministerstw.

W tygodniku także o nierównym traktowaniu przez państwo opiekunów niepełnosprawnych. Z niemożliwych do usprawiedliwienia powodów dyskryminuje się tych z nich, którzy opiekują się osobami dorosłymi.

W dziale zagranicznym tygodnika także o Baskach – „wyklętym”, lewicowym w większości, a jednocześnie najstarszym narodzie Europie, który do dziś nie znajduje akceptacji dla swoich niepodległościowych dążeń.

Agnieszka Mrozik

Myślimy RAZEM. Zapisy i pierwsze seminarium - Hegemonia
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
29 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.00
TRUMP precz! Demonstracja w czasie wizyty Trumpa w Warszawie
5-6 lipca
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.