Warszawa: Nie dla fałszowania historii!

[2016-10-23 23:20:13]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w pikiecie pod prowadzonym przez IPN Przystankiem Historia w Warszawie. Protest przeciwko fałszowaniu historii, w 80 rocznicę utworzenia Brygad Międzynarodowych walczących w Hiszpańskiej Wojnie Domowej, zorganizowała kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona.

Przed wejściem do prowadzonej przez IPN placówki stanęła tablica wyjaśniająca manipulacje jakich dopuszcza się Instytut aby szkalować Dąbrowszczaków, czyli polskich ochotników Brygad Międzynarodowych. Jeden z uczestników akcji miał na sobie mundur i wyposażenie żołnierza Brygad.

Akcję wsparli członkowie OZZ Inicjatywa Pracownicza, Komunistycznej Partii Polski, portalu Władza Rad oraz Pracowniczej Demokracji, a także obrońcy ulicy Związku Walki Młodych znajdującej się na Ursynowie, a zagrożonej w ramach tak zwanej „ustawy dekomunizacyjnej”. Obecni byli również członkowie rodzin Dąbrowszczaków.

Zebrani odśpiewali pieśni rewolucyjne, w tym „Międzynarodówkę” oraz “Marsz Dąbrowszczaków”. Dla władz IPNu przygotowali nagrodę „Faszysty roku” z wizerunkiem Mussoliniego za fałszowanie historii. Próbowali ją wręczyć, jednak ochroniarze zaproponowali złożenie nagrody w biurze podawczym Instytutu.

Przedstawiciel obrońców ulicy ZWM skrytykował Instytut za pomijanie w materiałach o Powstaniu Warszawskim walczących w nim żołnierzy Armii Ludowej.

Odczytano także wiersz Władysława Broniewskiego „No Pasaran” oraz list z wyrazami solidarności, jaki organizatorom akcji przesłał Związek Bojowników i Przyjaciół Republiki Hiszpańskiej 1936-1939 z Niemiec. Dziś, gdy prawica i nacjonaliści rosną w siłę w całej Europie, zachowanie historii walki antyfaszystowskiej stanowi nie tylko historyczne zadanie, ale także aktualny temat. Chodzi o te same wspólne wartości walki z rasizmem, ksenofobią i przemocą. napisali autorzy listu.

Michał Warecki

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.