GUS: Stopa bezrobocia we wrześniu na poziomie 8,3%

[2016-10-26 19:36:30]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 8,3% i w porównaniu do września 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 1324 tys. bezrobotnych, czyli o 215 tys. mniej niż rok wcześniej i o 23 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,7% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,7%, kujawsko-pomorskim – 11,7%, podkarpackim – 11,4% oraz zachodniopomorskim – 10,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,1%, śląskie i małopolskie – po 6,7% i dolnośląskie – 7,3%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, kętrzyńskim – 23,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,5%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,0%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,3%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) i Katowicach (woj. śląskie) – po 3,0%.

Piotr Szumlewicz

Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Międzynarodowa konferencja "Komunizm - teorie i praktyki"
Warszawa, ul. Nowy Świat 72, sala 144
15-17 lutego br.
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.