GUS: Stopa bezrobocia we wrześniu na poziomie 8,3%

[2016-10-26 19:36:30]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 8,3% i w porównaniu do września 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 1324 tys. bezrobotnych, czyli o 215 tys. mniej niż rok wcześniej i o 23 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,7% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,7%, kujawsko-pomorskim – 11,7%, podkarpackim – 11,4% oraz zachodniopomorskim – 10,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,1%, śląskie i małopolskie – po 6,7% i dolnośląskie – 7,3%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, kętrzyńskim – 23,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,5%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,0%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,3%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) i Katowicach (woj. śląskie) – po 3,0%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.