Osiemnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-04 01:20:42]

Osiemnasty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi raport poświęcony działalności egzorcystów. Kościół katolicki nie przyjął nigdy do wiadomości, że tzw. opętanie jest po prostu jednostką chorobową w psychiatrii i dokonuje na chorych religijnych eksperymentów z opłakanymi niejednokrotnie skutkami. Niektórzy egzorcyści urośli do rangi showmanów i sprowadzili swoje „rzemiosło” do form groteskowych. Wszystko przy milczeniu państwa, które „szanuje uczucia religijne” i powstrzymuje się przed ratowaniem ludzi z rąk fanatyków.

Aktualne wydanie zawiera także wywiad z dr. Tomaszem Witkowskim na temat parapsychologii oraz manipulacji stosowanych przez wróżki i tzw. jasnowidzów. Witkowski opowiada m.in. o badaniach nad osobami, które twierdzą, że mają paranormalne umiejętności. Rzecz niezwykle aktualna w czasach, gdy kwitnie moda na cuda i niezwykłości. W kontekście rozważań nad irracjonalizmem także tekst o tym, że wielka Ameryka boi się w tym sezonie… klaunów! I nie chodzi bynajmniej o Donalda Trumpa i Hillary Clinton! W tym wydaniu znajdziemy także przezabawną satyrę Jana Hartmana na rozmaitych doradców psychologicznych i filozoficznych.

Wydanie zawiera także poradnik dla osób poszukujących bezpiecznego domu opieki dla osoby starszej. Tekst jest swoistym przewodnikiem po gąszczu pułapek i nadużyć, jakie stosuje wobec swoich podopiecznych część przedstawicieli dochodowej branży opiekuńczej. Jak ich uniknąć i jak sprawić, aby koniec życia był naprawdę spokojny i bezpieczny.

O tym ile naprawdę zarabiają Polacy mówi tekst pod wymownym tytułem „Iluzja przeciętnego wynagrodzenia”. Jak to się dzieje, że optymistyczna statystyka rozmija się z realnym życiem?

W bieżącym numerze także dwa wywiady: ze Sławomirem Broniarzem o PiSowskich pomysłach na reformę oświaty oraz z Krzysztofem Grządzielem. Ten ostatni jest jednym ze 100 najbogatszych Polaków i uważa, że… zamożni powinni płacić większe podatki. To głos absolutnie wyjątkowy w Polsce, w której wyścig szczurów przysłonił nie tylko przyzwoite, ale i racjonalne myślenie o gospodarce.

W tym numerze także o lewicowych piłkarzach z Południa oraz – w cyklu na temat lewicowych „bohaterów wyklętych” – o Ignacym Daszyńskim, pierwszym premierze odrodzonej Polski.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.