Dziewiętnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-11 02:17:28]

W dziewiętnastym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy obszerną rozmowę z aktorem i działaczem na rzecz świeckości państwa Krzysztofem Pieczyńskim m.in. o tym, że „religie zabijają Boga” oraz o roli Kościoła katolickiego w Polsce jako wielkiego hamulcowego rozwoju i emancypacji.

Wśród komentarzy znajdziemy tekst o Polsce, która potrzebuje powstania, ale nie zbrojnego, lecz powstania jako podniesienia się z kanap i foteli, czyli zerwania z kulturą bierności i pasywności. Piotr Szumlewicz pisze o horrendalnie wysokich zarobkach sportowców, które są dowodem na to, że kapitalizm często nie nagradza tego, co najbardziej społecznie użyteczne. Anna Dryjańska pisze o tym, że kobiety i niepełnosprawni stali się pionkami na politycznej szachownicy władzy.

Tygodnik w tym wydaniu sporo miejsca poświęca narodowcom – ich zmaganiom z facebookiem oraz wsparciu, jakie otrzymują od PiS i reprezentantów Kościoła. Zupełnie niedawno reprezentantów Młodzieży Wszechpolskiej przyjął na specjalnej audiencji kardynał Stanisław Dziwisz.

O niekonsekwencji PiS pisze Piotr Ikonowicz, który krytykuje niebezpieczny projekt rządu dotyczący mieszkalnictwa komunalnego. Może on doprowadzić do kłopotów poważniejszych niż te, które powoduje aktualny stan prawny. Prof. Jan Hartman przypomina o skali zakłamania prawicy, gdy mówi ona o odzyskaniu niepodległości przez Polskę.

Dwa spore materiały o seniorach – wprowadzenie do pisowskiej reformy emerytalnej oraz o katastrofalnym systemie limitów NFZ, który dla osób starszych oznacza po prostu brak szansy na dalsze życie.

Dział historyczny współtworzy tekst o Henryku Sławiku, polskim lewicowcu, który uratował ze swoim węgierskim współpracownikiem wiele tysięcy Żydów. W tym samym dziale także tekst o tym, dlaczego narodowcom nie wypada obecnie zawłaszczać święta 11 listopada. Przecież jeszcze nie tak dawno… zwalczali to święto.

W dziale światopoglądowym m.in. felieton o tym (Marek Krak), jak mogliby działać tzw. obrońcy życia, gdyby funkcjonowali na serio w obronie życia, a nie tylko w obronie określonej doktryny kościelnej.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).