Dziewiętnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-11 02:17:28]

W dziewiętnastym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy obszerną rozmowę z aktorem i działaczem na rzecz świeckości państwa Krzysztofem Pieczyńskim m.in. o tym, że „religie zabijają Boga” oraz o roli Kościoła katolickiego w Polsce jako wielkiego hamulcowego rozwoju i emancypacji.

Wśród komentarzy znajdziemy tekst o Polsce, która potrzebuje powstania, ale nie zbrojnego, lecz powstania jako podniesienia się z kanap i foteli, czyli zerwania z kulturą bierności i pasywności. Piotr Szumlewicz pisze o horrendalnie wysokich zarobkach sportowców, które są dowodem na to, że kapitalizm często nie nagradza tego, co najbardziej społecznie użyteczne. Anna Dryjańska pisze o tym, że kobiety i niepełnosprawni stali się pionkami na politycznej szachownicy władzy.

Tygodnik w tym wydaniu sporo miejsca poświęca narodowcom – ich zmaganiom z facebookiem oraz wsparciu, jakie otrzymują od PiS i reprezentantów Kościoła. Zupełnie niedawno reprezentantów Młodzieży Wszechpolskiej przyjął na specjalnej audiencji kardynał Stanisław Dziwisz.

O niekonsekwencji PiS pisze Piotr Ikonowicz, który krytykuje niebezpieczny projekt rządu dotyczący mieszkalnictwa komunalnego. Może on doprowadzić do kłopotów poważniejszych niż te, które powoduje aktualny stan prawny. Prof. Jan Hartman przypomina o skali zakłamania prawicy, gdy mówi ona o odzyskaniu niepodległości przez Polskę.

Dwa spore materiały o seniorach – wprowadzenie do pisowskiej reformy emerytalnej oraz o katastrofalnym systemie limitów NFZ, który dla osób starszych oznacza po prostu brak szansy na dalsze życie.

Dział historyczny współtworzy tekst o Henryku Sławiku, polskim lewicowcu, który uratował ze swoim węgierskim współpracownikiem wiele tysięcy Żydów. W tym samym dziale także tekst o tym, dlaczego narodowcom nie wypada obecnie zawłaszczać święta 11 listopada. Przecież jeszcze nie tak dawno… zwalczali to święto.

W dziale światopoglądowym m.in. felieton o tym (Marek Krak), jak mogliby działać tzw. obrońcy życia, gdyby funkcjonowali na serio w obronie życia, a nie tylko w obronie określonej doktryny kościelnej.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

30 kwietnia:

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1975 - Wojna wietnamska: upadek Sajgonu.