Dziewiętnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-11 02:17:28]

W dziewiętnastym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy obszerną rozmowę z aktorem i działaczem na rzecz świeckości państwa Krzysztofem Pieczyńskim m.in. o tym, że „religie zabijają Boga” oraz o roli Kościoła katolickiego w Polsce jako wielkiego hamulcowego rozwoju i emancypacji.

Wśród komentarzy znajdziemy tekst o Polsce, która potrzebuje powstania, ale nie zbrojnego, lecz powstania jako podniesienia się z kanap i foteli, czyli zerwania z kulturą bierności i pasywności. Piotr Szumlewicz pisze o horrendalnie wysokich zarobkach sportowców, które są dowodem na to, że kapitalizm często nie nagradza tego, co najbardziej społecznie użyteczne. Anna Dryjańska pisze o tym, że kobiety i niepełnosprawni stali się pionkami na politycznej szachownicy władzy.

Tygodnik w tym wydaniu sporo miejsca poświęca narodowcom – ich zmaganiom z facebookiem oraz wsparciu, jakie otrzymują od PiS i reprezentantów Kościoła. Zupełnie niedawno reprezentantów Młodzieży Wszechpolskiej przyjął na specjalnej audiencji kardynał Stanisław Dziwisz.

O niekonsekwencji PiS pisze Piotr Ikonowicz, który krytykuje niebezpieczny projekt rządu dotyczący mieszkalnictwa komunalnego. Może on doprowadzić do kłopotów poważniejszych niż te, które powoduje aktualny stan prawny. Prof. Jan Hartman przypomina o skali zakłamania prawicy, gdy mówi ona o odzyskaniu niepodległości przez Polskę.

Dwa spore materiały o seniorach – wprowadzenie do pisowskiej reformy emerytalnej oraz o katastrofalnym systemie limitów NFZ, który dla osób starszych oznacza po prostu brak szansy na dalsze życie.

Dział historyczny współtworzy tekst o Henryku Sławiku, polskim lewicowcu, który uratował ze swoim węgierskim współpracownikiem wiele tysięcy Żydów. W tym samym dziale także tekst o tym, dlaczego narodowcom nie wypada obecnie zawłaszczać święta 11 listopada. Przecież jeszcze nie tak dawno… zwalczali to święto.

W dziale światopoglądowym m.in. felieton o tym (Marek Krak), jak mogliby działać tzw. obrońcy życia, gdyby funkcjonowali na serio w obronie życia, a nie tylko w obronie określonej doktryny kościelnej.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.