Dwudziesty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-18 22:57:39]

Dwudziesty numer „Tygodnika Faktycznie” ma nietypową dla siebie okładkę. To satyryczny protest przeciwko używania religii – w tym osoby Jezusa z Nazaretu – do cynicznych celów politycznych. Tak zwana intronizacja Chrystusa – która w tych dniach się dokonuje – to prawdziwy festiwal klerykalizmu. Wszak „panowanie Chrystusa” według biskupów to podporządkowanie różnych aspektów życia społecznego i politycznego wpływom Kościoła. Paradoksalnie Jezus, który rzekomo króluje sam jest poddany kościelnej kontroli i cenzurze

W jednym z felietonów autor demitologizuje także obchody tzw. chrztu Polski. Trwająca ponad rok huczna feta kościelno-państwowa upłynęła bez żadnej nawet najmniejszej krytycznej refleksji o tym jak i po co chrystianizowano Polskę.

O tym czy trzeba być patriotą, aby być przyzwoitym człowiekiem, pisze Piotr Szumlewicz. Bieżący numer zawiera także specjalny tekst Piotra Ikonowicza „Dlaczego walczyłem z socjalizmem”.

W tym wydaniu znajdziemy także relację nad dotowaniem z pieniędzy publicznych tzw. świątyni bożej opatrzności. Z ekumenicznego, masońskiego projektu sprzed dwóch stuleci powstała właśnie katolicka świątynia, tyle że zbudowana w dużej mierze z publicznych środków.

Minister Zbigniew Ziobro chwali się, że wkrótce ruszy publiczny „rejestr pedofilów”. Czy to naprawdę pomoże zapobiegać przestępstwom wobec dzieci? A może stanie się narzędziem nagonki, a może nawet powodem linczu?

W bieżącym numerze także lewicowe komentarze na temat sukcesu wyborczego Donalda Trumpa w USA. Czy Ameryka ma to na co zasłużyła? A może ma to samo co Polska?

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.