Dwudziesty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-18 22:57:39]

Dwudziesty numer „Tygodnika Faktycznie” ma nietypową dla siebie okładkę. To satyryczny protest przeciwko używania religii – w tym osoby Jezusa z Nazaretu – do cynicznych celów politycznych. Tak zwana intronizacja Chrystusa – która w tych dniach się dokonuje – to prawdziwy festiwal klerykalizmu. Wszak „panowanie Chrystusa” według biskupów to podporządkowanie różnych aspektów życia społecznego i politycznego wpływom Kościoła. Paradoksalnie Jezus, który rzekomo króluje sam jest poddany kościelnej kontroli i cenzurze

W jednym z felietonów autor demitologizuje także obchody tzw. chrztu Polski. Trwająca ponad rok huczna feta kościelno-państwowa upłynęła bez żadnej nawet najmniejszej krytycznej refleksji o tym jak i po co chrystianizowano Polskę.

O tym czy trzeba być patriotą, aby być przyzwoitym człowiekiem, pisze Piotr Szumlewicz. Bieżący numer zawiera także specjalny tekst Piotra Ikonowicza „Dlaczego walczyłem z socjalizmem”.

W tym wydaniu znajdziemy także relację nad dotowaniem z pieniędzy publicznych tzw. świątyni bożej opatrzności. Z ekumenicznego, masońskiego projektu sprzed dwóch stuleci powstała właśnie katolicka świątynia, tyle że zbudowana w dużej mierze z publicznych środków.

Minister Zbigniew Ziobro chwali się, że wkrótce ruszy publiczny „rejestr pedofilów”. Czy to naprawdę pomoże zapobiegać przestępstwom wobec dzieci? A może stanie się narzędziem nagonki, a może nawet powodem linczu?

W bieżącym numerze także lewicowe komentarze na temat sukcesu wyborczego Donalda Trumpa w USA. Czy Ameryka ma to na co zasłużyła? A może ma to samo co Polska?

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.