Dwudziesty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-18 22:57:39]

Dwudziesty numer „Tygodnika Faktycznie” ma nietypową dla siebie okładkę. To satyryczny protest przeciwko używania religii – w tym osoby Jezusa z Nazaretu – do cynicznych celów politycznych. Tak zwana intronizacja Chrystusa – która w tych dniach się dokonuje – to prawdziwy festiwal klerykalizmu. Wszak „panowanie Chrystusa” według biskupów to podporządkowanie różnych aspektów życia społecznego i politycznego wpływom Kościoła. Paradoksalnie Jezus, który rzekomo króluje sam jest poddany kościelnej kontroli i cenzurze

W jednym z felietonów autor demitologizuje także obchody tzw. chrztu Polski. Trwająca ponad rok huczna feta kościelno-państwowa upłynęła bez żadnej nawet najmniejszej krytycznej refleksji o tym jak i po co chrystianizowano Polskę.

O tym czy trzeba być patriotą, aby być przyzwoitym człowiekiem, pisze Piotr Szumlewicz. Bieżący numer zawiera także specjalny tekst Piotra Ikonowicza „Dlaczego walczyłem z socjalizmem”.

W tym wydaniu znajdziemy także relację nad dotowaniem z pieniędzy publicznych tzw. świątyni bożej opatrzności. Z ekumenicznego, masońskiego projektu sprzed dwóch stuleci powstała właśnie katolicka świątynia, tyle że zbudowana w dużej mierze z publicznych środków.

Minister Zbigniew Ziobro chwali się, że wkrótce ruszy publiczny „rejestr pedofilów”. Czy to naprawdę pomoże zapobiegać przestępstwom wobec dzieci? A może stanie się narzędziem nagonki, a może nawet powodem linczu?

W bieżącym numerze także lewicowe komentarze na temat sukcesu wyborczego Donalda Trumpa w USA. Czy Ameryka ma to na co zasłużyła? A może ma to samo co Polska?

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).