GUS: Radykalny spadek produkcji budowlano-montażowej

[2016-11-22 11:59:45]

Z nowych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja sprzedana przemysłu (w cenach stałych) w październiku 2016 roku spadła o 1,3% w porównaniu z październikiem ubiegłego roku i 2,5% w porównaniu z wrześniem bieżącego roku. W produkcji budowlano-montażowej w ciągu ostatniego roku odnotowano spadek aż o 20,1%, a w ciągu miesiąca o 1,6%.

W stosunku do października ubiegłego roku spadek produkcji sprzedanej odnotowano w 20 (spośród 34) działach przemysłu, w tym w produkcji napojów – o 16,0%, w wydobywaniu węgla kamiennego i brunatnego – o 10,7%, w wytwarzaniu i zaopatrywaniu w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę – o 8,7%, w produkcji koksu i produktów rafinacji ropy naftowej – o 7,8%, metali – o 5,3%, maszyn i urządzeń – o 4,3%, chemikaliów i wyrobów chemicznych – o 3,9%. Wzrost produkcji sprzedanej przemysłu, w porównaniu z październikiem ubiegłego roku, wystąpił w 14 działach, między innymi w produkcji pojazdów samochodowych, przyczep i naczep – o 7,0%, wyrobów tekstylnych – o 5,3%, pozostałego sprzętu transportowego – o 5,1%, artykułów spożywczych – o 4,8%, mebli – o 4,4%.

W stosunku do października ub. roku spadek produkcji odnotowano we wszystkich działach budownictwa, przy czym w podmiotach, których podstawowym rodzajem działalności jest wznoszenie budynków – o 26,2%, w jednostkach zajmujących się głównie robotami budowlanymi specjalistycznymi – o 22,9%, a w specjalizujących się w budowie obiektów inżynierii lądowej i wodnej – o 13,1%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.