Eurostat: Wzrost liczby przepracowanych lat mieszkańców UE

[2016-11-23 13:34:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat średniej liczby przepracowanych lat w krajach Unii Europejskiej. W 2015 roku średni czas pracy w UE wynosił 35,4 lat i był o 1,9 lat dłuższy niż w 2005 roku. Najdłużej pracowali Szwedzi – 41,2 lat, Holendrzy – 39,9, Brytyjczycy – 38,6 i Niemcy – 38,0. Najkrótszy czas pracy mieli Włosi – 30,7, Bułgarzy – 32,1, Grecy – 32,3 oraz Belgowie, Chorwaci, Węgrzy i Polacy – po 32,6.

Pomiędzy 2005 i 2015 rokiem wzrost długości przepracowanych lat nastąpił we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Największy wzrost odnotowano na Malcie – 5,1 lat, na Węgrzech – 4,2 oraz w Luksemburgu – 3,1. Najmniej wydłużyły się lata pracy w Danii – 0,2, w Portugalii – 0,3 i w Irlandii – 0,4.

Eurostat wskazuje, że czas pracy kobiet wydłużył się średnio o 2,6 lat (z 30,2 do 32,8 lat), a mężczyzn tylko o 1,2 (z 36,7 do 37,9). Czas pracy kobiet w ciągu życia wzrósł we wszystkich krajach Unii. Najbardziej na Malcie – o 8,6 lat, w Hiszpanii – 5,1 oraz w Luksemburgu o 4,7. Znacznie mniej wydłużył się okres pracy mężczyzn, a na Cyprze, w Grecji, w Irlandii, w Hiszpanii i w Portugalii doszło do nieznacznego spadku długości pracy mężczyzn.

W ubiegłym roku najdłużej pracowali mężczyźni w Holandii – 42,5, w Szwecji – 42,2 lat i w Wielkiej Brytanii – 41,2, a najkrócej w Bułgarii – 33,4 oraz na Litwie i w Chorwacji – po 34,5. Najdłużej pracowały kobiety w Szwecji – 40,1, w Danii – 37,5 i w Finlandii – 37,2, a najkrócej we Włoszech – 25,7, na Malcie – 26,7 i w Grecji – 28,9. W Polsce mężczyźni pracowali 35,2 lat, a kobiety 29,9.

Największe różnice między czasem pracy mężczyzn i kobiet w ciągu życia w ubiegłym roku były na Malcie – 13,2 lat, we Włoszech – 9,7 i w Irlandii – 8,0. Jedynym krajem, w którym kobiety pracowały dłużej (o 0,6) niż mężczyźni jest Łotwa. Nieznacznie dłużej mężczyźni pracowali na Łotwie – o 0,4, w Finlandii – o 0,9 i w Estonii o 1,2. W Polsce różnica między płciami w ubiegłym roku wynosiła 5,3 lat i w latach 2010-2015 wzrosła o 0,4.

Eurostat wskazał też, że bardzo długo pracują mieszkańcy krajów spoza Unii: Norwegowie – 39,8, Szwajcarzy – 42,5, a Islandczycy – aż 46,6 lat.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.