Eurostat: Najmniejsze ubóstwo i wykluczenie społeczne dzieci w krajach skandynawskich

[2016-11-23 13:42:36]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące ubóstwa dzieci w UE. Zgodnie z danymi Eurostatu odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w Unii w 2015 roku wynosił 26,9% (czyli 25,26 mln) i w porównaniu do 2010 roku spadł o 0,6 pkt proc. Najniższe skala biedy dzieci była w Szwecji – 14%, Finlandii – 14,9% i Danii – 15,7%, a największa w Rumunii – 46,8%, Bułgarii – 43,7% oraz Grecji – 37,8%. W Polsce dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym było 26,6%.

W porównaniu z 2010 rokiem w 15 krajach spadł odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, a w 13 wzrósł. Największy spadek nastąpił na Łotwie – o 10,9 pkt proc., Bułgarii – 6,1 pkt proc, i w Polsce – o 4,2 pkt proc. Największy wzrost odnotowano w Grecji – o 9,1 pkt proc., na Cyprze – o 7,1 pkt proc. i we Włoszech – o 4,0 pkt proc.

Eurostat zbadał też poziom ubóstwa w zależności od wykształcenia rodziców. Okazuje się, że istnieje silna korelacja między tymi dwoma parametrami. W 2015 roku odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, mających rodziców z wykształceniem podstawowym wyniósł aż 65,5%, średnim – 30,3%, a wyższym – zaledwie 10,6%. Najwyższa różnica między odsetkiem dzieci zagrożonych biedą i zagrożeniem społecznym, którzy mają rodziców z podstawowym i wyższym wykształceniem była na Słowacji – aż 83,4 pkt proc., w Bułgarii – 79,4 pkt proc. i w Czechach – 78,6 pkt proc. Najmniejsze różnice odnotowano w Danii – 34,7 pkt proc., Estonii – 35,7 pkt proc., Portugalii – 38,4 pkt proc.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.