Eurostat: Najmniejsze ubóstwo i wykluczenie społeczne dzieci w krajach skandynawskich

[2016-11-23 13:42:36]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące ubóstwa dzieci w UE. Zgodnie z danymi Eurostatu odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w Unii w 2015 roku wynosił 26,9% (czyli 25,26 mln) i w porównaniu do 2010 roku spadł o 0,6 pkt proc. Najniższe skala biedy dzieci była w Szwecji – 14%, Finlandii – 14,9% i Danii – 15,7%, a największa w Rumunii – 46,8%, Bułgarii – 43,7% oraz Grecji – 37,8%. W Polsce dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym było 26,6%.

W porównaniu z 2010 rokiem w 15 krajach spadł odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, a w 13 wzrósł. Największy spadek nastąpił na Łotwie – o 10,9 pkt proc., Bułgarii – 6,1 pkt proc, i w Polsce – o 4,2 pkt proc. Największy wzrost odnotowano w Grecji – o 9,1 pkt proc., na Cyprze – o 7,1 pkt proc. i we Włoszech – o 4,0 pkt proc.

Eurostat zbadał też poziom ubóstwa w zależności od wykształcenia rodziców. Okazuje się, że istnieje silna korelacja między tymi dwoma parametrami. W 2015 roku odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, mających rodziców z wykształceniem podstawowym wyniósł aż 65,5%, średnim – 30,3%, a wyższym – zaledwie 10,6%. Najwyższa różnica między odsetkiem dzieci zagrożonych biedą i zagrożeniem społecznym, którzy mają rodziców z podstawowym i wyższym wykształceniem była na Słowacji – aż 83,4 pkt proc., w Bułgarii – 79,4 pkt proc. i w Czechach – 78,6 pkt proc. Najmniejsze różnice odnotowano w Danii – 34,7 pkt proc., Estonii – 35,7 pkt proc., Portugalii – 38,4 pkt proc.

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów