Kuba: Fidel Castro nie żyje

[2016-11-26 20:24:12]

Castro doprowadził do radykalnego spadku poziomu analfabetyzmu na Kubie, spadku poziomu ubóstwa, rozwoju powszechnej opieki zdrowotnej, reformy rolnej. W wyniku jego rządów Kuba znalazła się w czołówce krajów rozwijających się w rankingach jakości życia ONZ. Można różnie oceniać rządy Castro, ale jego zasługi w polityce społecznej są niezaprzeczalne. Warto też pamiętać, że objął rządy, obalając krwawą dyktaturę Batisty i mając masowe poparcie społeczne.

Piotr Szumlewicz

Fidel Castro zmarł 25 listopada w wieku 90 lat. Informację o jego śmierci przekazał jego brat Raúl i kubańska telewizja.

Kubański rewolucjonista, działacz państwowy i polityczny, adwokat, urodził się 13 sierpnia 1926 roku w ówczesnej prowincji Oriente.

Od grudnia 1976 roku, przez okres 30 lat, sprawował urząd przewodniczącego Rady Państwa i Rady Ministrów Kuby. Był także głównodowodzącym Rewolucyjnych Sił Zbrojnych i przewodniczącym Rady Obrony Narodowej kraju.

Ze względu na zły stan zdrowia, w 2006 roku Fidel Castro przekazał swoje obowiązki i uprawnienia szefa Rady Państwa i Rady Ministrów swojemu młodszemu o pięć lat bratu Raúlowi.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zdobyły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1970 - Radziecka sonda Łuna 16 wylądowała na Księżycu.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

1990 - Osetia Południowa proklamowała niepodległość (od Gruzji).