Kuba: Fidel Castro nie żyje

[2016-11-26 20:24:12]

Castro doprowadził do radykalnego spadku poziomu analfabetyzmu na Kubie, spadku poziomu ubóstwa, rozwoju powszechnej opieki zdrowotnej, reformy rolnej. W wyniku jego rządów Kuba znalazła się w czołówce krajów rozwijających się w rankingach jakości życia ONZ. Można różnie oceniać rządy Castro, ale jego zasługi w polityce społecznej są niezaprzeczalne. Warto też pamiętać, że objął rządy, obalając krwawą dyktaturę Batisty i mając masowe poparcie społeczne.

Piotr Szumlewicz

Fidel Castro zmarł 25 listopada w wieku 90 lat. Informację o jego śmierci przekazał jego brat Raúl i kubańska telewizja.

Kubański rewolucjonista, działacz państwowy i polityczny, adwokat, urodził się 13 sierpnia 1926 roku w ówczesnej prowincji Oriente.

Od grudnia 1976 roku, przez okres 30 lat, sprawował urząd przewodniczącego Rady Państwa i Rady Ministrów Kuby. Był także głównodowodzącym Rewolucyjnych Sił Zbrojnych i przewodniczącym Rady Obrony Narodowej kraju.

Ze względu na zły stan zdrowia, w 2006 roku Fidel Castro przekazał swoje obowiązki i uprawnienia szefa Rady Państwa i Rady Ministrów swojemu młodszemu o pięć lat bratu Raúlowi.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.