Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-27 16:53:45]

Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie" zawiera przegląd „dokonań” dwóch najbardziej wyrazistych postaci ekipy "dobrej zmiany": Antoniego Macierewicza i Jacka Kurskiego. Pierwszy nieustannie obraża żołnierzy, drugi wystawił na pośmiewisko TVP. Przysłowiowa już "Kurwizja" stała się synonimem manipulacji, nachalności propagandowej, klerykalizmu i złego smaku.

W bieżącym wydaniu także felieton "Buntujmy się!" o wiecznie niedokończonych polskich rewolucjach oraz dobrych tradycjach buntu. Czy ktoś pamięta o tym, że pierwsze polskie powstanie narodowe było antyklerykalne i antyfeudalne, a jeden z najstarszych zabytków języka polskiego jest wierszem napisanym w duchu husyckiej rewolucji?

W tym numerze znajdziemy także analizę ostatnich wydarzeń w Komitecie Obrony Demokracji, w tym obawę, że kontrowersyjne słowa i zachowania przewodniczącego KOD mogą zniweczyć zapał i chęć walki setek tysięcy ludzi. Tygodnik informuje także o zamachu PiS na antykoncepcję – chodzi o ograniczenie dostępu do tabletki "dzień po".

W tygodniku znajdziemy także obszerną rozmowę z Ryszardem Kaliszem o obecnej sytuacji w kraju.

Wśród tematów społecznych znajdziemy tekst o coraz częściej spotykanych eksperymentach z czterodniowym dniem pracy. Czy to tylko wygoda i obniżka kosztów dla firmy, czy realna korzyść dla pracowników?

W ramach wieści ze świata znajdziemy teksty o tym, kto czerpie zyski z wojen toczących się na świecie oraz o lewicowych tradycjach brytyjskiego piłkarstwa.

W dziale historycznym można przeczytać teksty o związkach kryzysu i ekspansji nazizmu w Niemczech oraz o "prawdziwym wyklętym", Henryku Boruckim, więźniu gestapo i Stalina.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).