Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-27 16:53:45]

Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie" zawiera przegląd „dokonań” dwóch najbardziej wyrazistych postaci ekipy "dobrej zmiany": Antoniego Macierewicza i Jacka Kurskiego. Pierwszy nieustannie obraża żołnierzy, drugi wystawił na pośmiewisko TVP. Przysłowiowa już "Kurwizja" stała się synonimem manipulacji, nachalności propagandowej, klerykalizmu i złego smaku.

W bieżącym wydaniu także felieton "Buntujmy się!" o wiecznie niedokończonych polskich rewolucjach oraz dobrych tradycjach buntu. Czy ktoś pamięta o tym, że pierwsze polskie powstanie narodowe było antyklerykalne i antyfeudalne, a jeden z najstarszych zabytków języka polskiego jest wierszem napisanym w duchu husyckiej rewolucji?

W tym numerze znajdziemy także analizę ostatnich wydarzeń w Komitecie Obrony Demokracji, w tym obawę, że kontrowersyjne słowa i zachowania przewodniczącego KOD mogą zniweczyć zapał i chęć walki setek tysięcy ludzi. Tygodnik informuje także o zamachu PiS na antykoncepcję – chodzi o ograniczenie dostępu do tabletki "dzień po".

W tygodniku znajdziemy także obszerną rozmowę z Ryszardem Kaliszem o obecnej sytuacji w kraju.

Wśród tematów społecznych znajdziemy tekst o coraz częściej spotykanych eksperymentach z czterodniowym dniem pracy. Czy to tylko wygoda i obniżka kosztów dla firmy, czy realna korzyść dla pracowników?

W ramach wieści ze świata znajdziemy teksty o tym, kto czerpie zyski z wojen toczących się na świecie oraz o lewicowych tradycjach brytyjskiego piłkarstwa.

W dziale historycznym można przeczytać teksty o związkach kryzysu i ekspansji nazizmu w Niemczech oraz o "prawdziwym wyklętym", Henryku Boruckim, więźniu gestapo i Stalina.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

30 kwietnia:

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1975 - Wojna wietnamska: upadek Sajgonu.