Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-27 16:53:45]

Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie" zawiera przegląd „dokonań” dwóch najbardziej wyrazistych postaci ekipy "dobrej zmiany": Antoniego Macierewicza i Jacka Kurskiego. Pierwszy nieustannie obraża żołnierzy, drugi wystawił na pośmiewisko TVP. Przysłowiowa już "Kurwizja" stała się synonimem manipulacji, nachalności propagandowej, klerykalizmu i złego smaku.

W bieżącym wydaniu także felieton "Buntujmy się!" o wiecznie niedokończonych polskich rewolucjach oraz dobrych tradycjach buntu. Czy ktoś pamięta o tym, że pierwsze polskie powstanie narodowe było antyklerykalne i antyfeudalne, a jeden z najstarszych zabytków języka polskiego jest wierszem napisanym w duchu husyckiej rewolucji?

W tym numerze znajdziemy także analizę ostatnich wydarzeń w Komitecie Obrony Demokracji, w tym obawę, że kontrowersyjne słowa i zachowania przewodniczącego KOD mogą zniweczyć zapał i chęć walki setek tysięcy ludzi. Tygodnik informuje także o zamachu PiS na antykoncepcję – chodzi o ograniczenie dostępu do tabletki "dzień po".

W tygodniku znajdziemy także obszerną rozmowę z Ryszardem Kaliszem o obecnej sytuacji w kraju.

Wśród tematów społecznych znajdziemy tekst o coraz częściej spotykanych eksperymentach z czterodniowym dniem pracy. Czy to tylko wygoda i obniżka kosztów dla firmy, czy realna korzyść dla pracowników?

W ramach wieści ze świata znajdziemy teksty o tym, kto czerpie zyski z wojen toczących się na świecie oraz o lewicowych tradycjach brytyjskiego piłkarstwa.

W dziale historycznym można przeczytać teksty o związkach kryzysu i ekspansji nazizmu w Niemczech oraz o "prawdziwym wyklętym", Henryku Boruckim, więźniu gestapo i Stalina.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.