Dwudziesty drugi numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-02 23:33:27]

W dwudziestym drugim numerze "Tygodnika Faktycznie" redakcja poświęca szczególną uwagę sprawie korzyści materialnych, jakie czerpie z "dobrej zmiany" imperium Tadeusza Rydzyka. W kontekście transformacji politycznej i ideologicznej, która zachodzi w Polsce, tygodnik zwraca także uwagę na niepokojące przejawy wchodzenia do głównego nurtu debaty teorii spiskowych. Wzbudzany ostatnio przez tzw. telewizję narodową strach przed szczepieniami może doprowadzić do wybuchu epidemii.

W tygodniku znajdziemy także teksty o fenomenie i tragiczności Fidela Castro pisane z różnych perspektyw.

„Tygodnik Faktycznie” wprowadza w tym wydaniu pewne novum – „Wieści ze środka Polski”, czyli dodatek informacyjny na temat Łodzi i regionu. Celem nowego bloku informacyjnego jest nagłaśnianie tradycji i przejawów rozmaitych zaangażowań społecznych w regionie. W tym numerze m.in. o zbuntowanych łódzkich „Dziewuchach” oraz walce mieszkańców o uratowanie największego w Polsce ogrodu botanicznego.

Obecne wydanie zamieszcza także własny materiał śledczy z afery przetargowej w krakowskich sądach oraz podsumowanie działalności ministra ochrony środowiska z PiS.

W nowym numerze pisma znajdziemy również polemikę na temat związków lewicy i patriotyzmu oraz raport o sytuacji osób LGBT w sporcie oraz ich walki o prawo do własnej tożsamości i szacunku.

W dziale historycznym znajdziemy tekst o zamachu na prezydenta Gabriela Narutowicza oraz polityczno-światopoglądowym kontekście tego głośnego zabójstwa.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

30 kwietnia:

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1975 - Wojna wietnamska: upadek Sajgonu.