Austria: Wyniki wyborów prezydenckich (akt.)

[2016-12-05 10:23:50]

W niedzielę w Austrii odbyła się druga tura wyborów prezydenckich.

Według ostatecznych danych kandydat niezależny, były lider Zielonych, Alexander Van der Bellen zdobył 53,8% głosów, zaś kandydat prawicowo-populistycznej Austriackiej Partii Wolności (FPÖ) Norbert Hofer - 46,2%.

Hofer w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku już w niedzielę uznał swoją porażkę, podziękował swoim zwolennikom i pogratulował rywalowi zwycięstwa.

Pojawiły się informacje o SMS-ach, w których proszono, by do lokali wyborczych w niedzielę przychodziły wyłącznie osoby chcące oddać swój głos na Hofera. Wyborcy głosujący na Van der Bellena mieli stawić się w poniedziałek.

W pierwszej turze wyborów 24 kwietnia największe poparcie uzyskał Norbert Hofer (35,05%), a na Alexandra Van der Bellena głosowało 21,34% wyborców. 22 maja odbyła się druga tura, w której Van der Bellen pokonał Hofera minimalną różnicą głosów. Jednak zanim doszło do zaprzysiężenia nowego prezydenta, wyniki głosowania unieważnił Trybunał Konstytucyjny, nakazując 1 lipca powtórzenie drugiej tury we wszystkich okręgach wyborczych z powodu naruszenia przepisów zabezpieczających przed manipulacjami wyborczymi, a także przedwczesnego podania częściowych wyników głosowania. Wniosek o unieważnienie drugiej tury do trybunału złożyła FPÖ.

WCh

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

27 kwietnia:

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1987 - W rocznicę katastrofy w Czernobylu w Szczecinie i Wrocławiu miały miejsce protesty ekologów przeciwko budowie w Polsce elektrowni atomowych.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów