Eurostat: Spadek bezrobocia w UE

[2016-12-13 15:34:43]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w październiku bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,1% w październiku 2015 roku do 8,3% w październiku 2016 roku. We wrześniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w październiku 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,8%, w Niemczech – 4,1% i w Wielkiej Brytanii – 4,7% (dane z sierpnia). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z sierpnia), w Hiszpanii – 19,2% i w Chorwacji – 12,7%.

W okresie październik 2015 rok – październik 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym bezrobocie nie zmieniła się, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,1% do 12,7%) i w Hiszpanii – (z 21,2 do 19,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,7% we wrześniu 2015 r. do 7,2% we wrześniu 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,3% w październiku 2015 roku do 5,7% w październiku 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,9% do 18,4%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,9% oraz w Holandii – 10,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,5% (w sierpniu) oraz w Hiszpanii – 43,6%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od października 2015 roku do października 2016 roku spadło z 9,0% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,3% do 8,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W październiku bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.