Eurostat: Spadek bezrobocia w UE

[2016-12-13 15:34:43]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w październiku bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,1% w październiku 2015 roku do 8,3% w październiku 2016 roku. We wrześniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w październiku 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,8%, w Niemczech – 4,1% i w Wielkiej Brytanii – 4,7% (dane z sierpnia). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z sierpnia), w Hiszpanii – 19,2% i w Chorwacji – 12,7%.

W okresie październik 2015 rok – październik 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, w jednym bezrobocie nie zmieniła się, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,1% do 12,7%) i w Hiszpanii – (z 21,2 do 19,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,7% we wrześniu 2015 r. do 7,2% we wrześniu 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,3% w październiku 2015 roku do 5,7% w październiku 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,9% do 18,4%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,9% oraz w Holandii – 10,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,5% (w sierpniu) oraz w Hiszpanii – 43,6%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od października 2015 roku do października 2016 roku spadło z 9,0% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,3% do 8,6%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W październiku bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.