Eurostat: Wysokie nierówności płacowe w Polsce, niskie w krajach skandynawskich

[2016-12-13 23:24:57]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące nierówności zarobkowych w Unii Europejskiej w 2014 roku. Eurostat wskazał relację między minimalną stawką godzinową 10% najlepiej zarabiających pracowników (D9) i maksymalną stawką godzinową z 10% najgorzej zarabiających pracowników (D1). Okazuje się, że przy tak mierzonych nierównościach dochodowych, najwyższe rozwarstwienie dochodów jest w Polsce – 4,7, w Rumunii – 4,6, na Cyprze – 4,5 i w Portugalii – 4,3. Najniższe wskaźniki zanotowano w Szwecji – 2,1 oraz w Belgii, Danii i Finlandii – po 2,4.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące relacji między medianą dochodów i D9. Tak mierzone najwyższe nierówności w 2014 roku były w Portugalii – 2,8 oraz w Bułgarii, na Cyprze, w Polsce i w Rumunii – po 2,5. Najmniejsze nierówności były w Danii i w Szwecji – po 1,6 oraz w Finlandii – 1,7.

Wreszcie Eurostat podał dane dotyczące proporcji między medianą i najniższymi dochodami (D1). W ten sposób mierzone dysproporcje największe były w Estonii – 2,0 oraz w Niemczech, Irlandii i Polsce – po 1,9. Najniższe dysproporcje odnotowano w Szwecji – 1,3 oraz w Belgii i Finlandii – po 1,4.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.