SN pyta TK o zgodność przepisów wyborczych z Konstytucją

[2016-12-16 14:05:06]

Sąd Najwyższy postanowił zwrócić się do Trybunału Konstytucyjnego z pytaniem prawnym o zgodność z Konstytucją RP przepisów, na podstawie których Państwowa Komisja Wyborcza odrzuca sprawozdania finansowe partii politycznych i nakłada sankcje w związku z gromadzeniem lub dokonywaniem wydatków na kampanie wyborcze z pominięciem funduszu wyborczego.

Wątpliwości pojawiły się w trakcie rozpoznawania przez Sąd Najwyższy skargi Partii Razem na uchwałę PKW odrzucającą finansowe tego ugrupowania.

WCh

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.