Dwudziesty czwarty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-17 00:12:00]

W dwudziestym czwartym numerze "Tygodnika Faktycznie" przeczytamy o tym, że PiS - partia, która deklaruje sceptycyzm wobec prywatyzacji - będzie oddawać szpitale i szkoły w ręce podmiotów niepublicznych. Chodzi przede wszystkim o instytucje kościelne. O ile sprawa przekazywania szkół jest już znana z rządów poprzednich, o tyle zapał ministra Konstantego Radziwiłła do klerykalizacji szpitali jest pewnym novum.

Piotr Szumlewicz pisze o walce PiS i Kościoła z konwencją antyprzemocową. Polska ma wysoki odsetek osób akceptujących przemoc, potwierdzają to dane statystyczne.

Rząd wprowadza nową formę walki z „komuną’ – chce obniżyć emerytury resortowe wszystkim tym, którzy otarli się, nawet bardzo powierzchownie i chwilowo, o służby specjalne PRL, w tym wydziały paszportowe. To nowa forma zbiorowej odpowiedzialności, którą miałby wyrażać polski system prawny.

Anna Grodzka w tym wydaniu analizuje ślepotę klasową polskich elit. Także ślepotę środowisk deklarujących lewicowość.

W dziale historycznym o Zygmuncie Zarembie, działaczu Polski Podziemnej oraz o rewindykacji majątków w II RP, czyli o tym jak „prawdziwi Polacy” wywodzący się z dawnych środowisk arystokratycznych żądali odszkodowań za działania cara od władz odrodzonego państwa polskiego.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.