Dwudziesty czwarty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-17 00:12:00]

W dwudziestym czwartym numerze "Tygodnika Faktycznie" przeczytamy o tym, że PiS - partia, która deklaruje sceptycyzm wobec prywatyzacji - będzie oddawać szpitale i szkoły w ręce podmiotów niepublicznych. Chodzi przede wszystkim o instytucje kościelne. O ile sprawa przekazywania szkół jest już znana z rządów poprzednich, o tyle zapał ministra Konstantego Radziwiłła do klerykalizacji szpitali jest pewnym novum.

Piotr Szumlewicz pisze o walce PiS i Kościoła z konwencją antyprzemocową. Polska ma wysoki odsetek osób akceptujących przemoc, potwierdzają to dane statystyczne.

Rząd wprowadza nową formę walki z „komuną’ – chce obniżyć emerytury resortowe wszystkim tym, którzy otarli się, nawet bardzo powierzchownie i chwilowo, o służby specjalne PRL, w tym wydziały paszportowe. To nowa forma zbiorowej odpowiedzialności, którą miałby wyrażać polski system prawny.

Anna Grodzka w tym wydaniu analizuje ślepotę klasową polskich elit. Także ślepotę środowisk deklarujących lewicowość.

W dziale historycznym o Zygmuncie Zarembie, działaczu Polski Podziemnej oraz o rewindykacji majątków w II RP, czyli o tym jak „prawdziwi Polacy” wywodzący się z dawnych środowisk arystokratycznych żądali odszkodowań za działania cara od władz odrodzonego państwa polskiego.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.