Dwudziesty czwarty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-17 00:12:00]

W dwudziestym czwartym numerze "Tygodnika Faktycznie" przeczytamy o tym, że PiS - partia, która deklaruje sceptycyzm wobec prywatyzacji - będzie oddawać szpitale i szkoły w ręce podmiotów niepublicznych. Chodzi przede wszystkim o instytucje kościelne. O ile sprawa przekazywania szkół jest już znana z rządów poprzednich, o tyle zapał ministra Konstantego Radziwiłła do klerykalizacji szpitali jest pewnym novum.

Piotr Szumlewicz pisze o walce PiS i Kościoła z konwencją antyprzemocową. Polska ma wysoki odsetek osób akceptujących przemoc, potwierdzają to dane statystyczne.

Rząd wprowadza nową formę walki z „komuną’ – chce obniżyć emerytury resortowe wszystkim tym, którzy otarli się, nawet bardzo powierzchownie i chwilowo, o służby specjalne PRL, w tym wydziały paszportowe. To nowa forma zbiorowej odpowiedzialności, którą miałby wyrażać polski system prawny.

Anna Grodzka w tym wydaniu analizuje ślepotę klasową polskich elit. Także ślepotę środowisk deklarujących lewicowość.

W dziale historycznym o Zygmuncie Zarembie, działaczu Polski Podziemnej oraz o rewindykacji majątków w II RP, czyli o tym jak „prawdziwi Polacy” wywodzący się z dawnych środowisk arystokratycznych żądali odszkodowań za działania cara od władz odrodzonego państwa polskiego.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.