Zakopane: Chcą usunięcia pomnika "Ognia"

[2016-12-20 09:01:07]

Do przewodniczącego zakopiańskiej rady miasta Grzegorza Jóźkiewicza trafił wniosek dotyczący usunięcia pomnika Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych.

W związku z ustawą dekomunizacyjną (...) – my niżej podpisani, synowie i rodziny żołnierzy Armii Krajowej oraz członków Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, wnosimy o usunięcie z przestrzeni publicznej pomnika upamiętniającego działalność Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych - czytamy we wniosku.

W uzasadnieniu napisano m.in: Należy się zastanowić czy warto starszym i młodym pokoleniom Polaków stawiać za wzór – dezertera AK, informatora NKWD i prześladowcę Akowców, Milicjanta i Ubeka, mordercę niewinnych cywilów – Polaków, Żydów i Słowaków, gwałciciela i prześladowcę kobiet (przykład powieszonej z rozkazu „Ognia” J. Kurasia w Ostrowsku – 12 października 1945 r. na słupie telegraficznym H. Luberdy zd. Głodek, będącej w 7. miesiącu ciąży).

Wniosek podpisali: Zofia Rokicka – córka „Kukułki”, Józefa Strama – rodzina „Limby”, Tadeusz Morawa – syn „44”, Marek Zapała – rodzina „Lamparta”, Andrzej Cieślak – syn „Macieja”, Adam Faix-Dąbrowski – syn „Bohuna”.

Inicjatorką budowy pomnika upamiętniającego Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych, poległych w walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-1950 była Fundacja „Pamiętamy”. Został odsłonięty 13 sierpnia 2006 roku przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Zbigniewa Kurasia, syna „Ognia”.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

30 kwietnia:

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1975 - Wojna wietnamska: upadek Sajgonu.