Dwudziesty piąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-26 22:01:00]

Świąteczne, dwutygodniowe wydanie "Tygodnika Faktycznie" obejmuje aż 48 stron (format gazetowy), czyli o połowę więcej niż zwykle. W tym wydaniu znajdziemy dużą dawkę reportaży społecznych.

Jednym z wiodących tematów numeru są niedawne wydarzenia w Sejmie. W tygodniku znajdziemy trzy zupełnie różne analizy tych wydarzeń autorstwa Piotra Ikonowicza, Jana Hartmana i Adama Ciocha.

Piotr Szumlewicz pisze o aberracjach polityki historycznej PiS, która prowadzi do zupełnego zakłamania dziejów Polski.

W numerze znajdziemy także obszerny materiał o zdumiewających nominacjach w instytucjach sportowych. Ważnym ośrodkiem treningowym polskich olimpijczyków kierują katecheci… Okazuje się również, że uzasadnienie nowego prawa zakazującego handlu w niedzielę nie ma wiele wspólnego z interesami pracowników. Ujawniony przez naszą redakcję dokument wskazuje raczej, że ustawodawców z PiS interesują papieskie encykliki jako powód do modyfikacji polskiego prawa.

W numerze znajdziemy także wywiad z Piotrem Ciszewskim na temat książki „Wszystkich nas nie spalicie”, a w nim o okolicznościach tajemniczej śmierci Jolanty Brzeskiej oraz bandyckich praktykach handlarzy roszczeniami reprywatyzacyjnymi.

W wydaniu świątecznym też o staraniach na rzecz likwidacji chowu zwierząt futerkowych w Polsce. Znajdziemy również obszerny, wstrząsający reportaż na temat handlu ludźmi.

Piotr Szumlewicz

Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Międzynarodowa konferencja "Komunizm - teorie i praktyki"
Warszawa, ul. Nowy Świat 72, sala 144
15-17 lutego br.
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.