Dwudziesty piąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-26 22:01:00]

Świąteczne, dwutygodniowe wydanie "Tygodnika Faktycznie" obejmuje aż 48 stron (format gazetowy), czyli o połowę więcej niż zwykle. W tym wydaniu znajdziemy dużą dawkę reportaży społecznych.

Jednym z wiodących tematów numeru są niedawne wydarzenia w Sejmie. W tygodniku znajdziemy trzy zupełnie różne analizy tych wydarzeń autorstwa Piotra Ikonowicza, Jana Hartmana i Adama Ciocha.

Piotr Szumlewicz pisze o aberracjach polityki historycznej PiS, która prowadzi do zupełnego zakłamania dziejów Polski.

W numerze znajdziemy także obszerny materiał o zdumiewających nominacjach w instytucjach sportowych. Ważnym ośrodkiem treningowym polskich olimpijczyków kierują katecheci… Okazuje się również, że uzasadnienie nowego prawa zakazującego handlu w niedzielę nie ma wiele wspólnego z interesami pracowników. Ujawniony przez naszą redakcję dokument wskazuje raczej, że ustawodawców z PiS interesują papieskie encykliki jako powód do modyfikacji polskiego prawa.

W numerze znajdziemy także wywiad z Piotrem Ciszewskim na temat książki „Wszystkich nas nie spalicie”, a w nim o okolicznościach tajemniczej śmierci Jolanty Brzeskiej oraz bandyckich praktykach handlarzy roszczeniami reprywatyzacyjnymi.

W wydaniu świątecznym też o staraniach na rzecz likwidacji chowu zwierząt futerkowych w Polsce. Znajdziemy również obszerny, wstrząsający reportaż na temat handlu ludźmi.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.