Dwudziesty piąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-26 22:01:00]

Świąteczne, dwutygodniowe wydanie "Tygodnika Faktycznie" obejmuje aż 48 stron (format gazetowy), czyli o połowę więcej niż zwykle. W tym wydaniu znajdziemy dużą dawkę reportaży społecznych.

Jednym z wiodących tematów numeru są niedawne wydarzenia w Sejmie. W tygodniku znajdziemy trzy zupełnie różne analizy tych wydarzeń autorstwa Piotra Ikonowicza, Jana Hartmana i Adama Ciocha.

Piotr Szumlewicz pisze o aberracjach polityki historycznej PiS, która prowadzi do zupełnego zakłamania dziejów Polski.

W numerze znajdziemy także obszerny materiał o zdumiewających nominacjach w instytucjach sportowych. Ważnym ośrodkiem treningowym polskich olimpijczyków kierują katecheci… Okazuje się również, że uzasadnienie nowego prawa zakazującego handlu w niedzielę nie ma wiele wspólnego z interesami pracowników. Ujawniony przez naszą redakcję dokument wskazuje raczej, że ustawodawców z PiS interesują papieskie encykliki jako powód do modyfikacji polskiego prawa.

W numerze znajdziemy także wywiad z Piotrem Ciszewskim na temat książki „Wszystkich nas nie spalicie”, a w nim o okolicznościach tajemniczej śmierci Jolanty Brzeskiej oraz bandyckich praktykach handlarzy roszczeniami reprywatyzacyjnymi.

W wydaniu świątecznym też o staraniach na rzecz likwidacji chowu zwierząt futerkowych w Polsce. Znajdziemy również obszerny, wstrząsający reportaż na temat handlu ludźmi.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).