GUS: Minimalny wzrost liczby bezrobotnych

[2016-12-27 13:33:39]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w listopadzie 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec listopada stopa bezrobocia wyniosła 8,2% i w porównaniu do listopada 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do października 2016 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec listopada zarejestrowanych było 1313,6 tys. bezrobotnych, czyli o 217 tys. mniej niż rok wcześniej i o 5,7 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,4% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,9%, kujawsko-pomorskim – 11,7%, podkarpackim – 11,4% oraz zachodniopomorskim – 10,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie i małopolskie – po 6,6% i mazowieckie – 7,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,9%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,5%, kętrzyńskim – 23,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,0%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Wrocławiu (woj. Dolnośląskie) – 2,8%.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.