Nowy numer "Bez Dogmatu": Silni, zwarci, gotowi

[2017-01-10 17:53:48]

Ukazał się 110. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to militaryzm i sport.

W dziale poświęconym zbrojeniu się współczesnej Polski i świata m.in. Tomasz Jativa pokazuje, w jaki sposób mity romantyczne zasilają prężnie rozwijający się dziś "rynek wyobrażeń militarystycznych" w naszym kraju; Mateusz Pietryka omawia zjawisko wykorzystywania dronów jako nowego narzędzia w polityce militarnej Zachodu; Weronika Adamska przygląda się francuskiej polityce stanu wyjątkowego, w tym zwłaszcza militaryzacji przestrzeni publicznej, jako odpowiedzi na ataki terrorystyczne; zaś Paweł Matusz przypomina o maskulinistycznym charakterze faszyzmu, zwracając uwagę na fascynację środowisk gejowskich (nie tylko w Polsce) "patriotycznym maskulinizmem" i militaryzmem.

W dziale poświęconym sportowi znajdziemy m.in. analizę wizerunków polskich piłkarek w przekazie medialnym PZPN, autorstwa Mariji Duhry, a także rozmowę z Rafałem Lipskim i Kamilem Ślesińskim o działalności demokratycznego klubu sportowego "ZŁY".

Ponadto Zuzanna Szpara pisze o coraz bardziej antykobiecej polityce związku zawodowego "Solidarność", a Małgorzata Fidelis w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem podsumowuje amerykańską kampanię prezydencką i zastanawia się, jak będzie wyglądać Ameryka i świat pod rządami Donalda Trumpa.

W numerze znajdą także Państwo recenzje, analizy bieżących wydarzeń politycznych oraz fragmenty dwóch świeżo wydanych książek: Wiktora Marca Rebelia i Reakcja. Rewolucja 1905 roku i plebejskie doświadczenie polityczne (Universitas, 2016) oraz Michała Siermińskiego Dekada przełomu. Polska lewica opozycyjna 1968-1980. Od demokracji robotniczej do narodowego paternalizmu (Książka i Prasa, 2016).

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.