Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-14 12:29:07]

Drugi tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi bulwersujący tekst na temat inwigilowania niekatolików przez Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Sprawa jest bardzo poważna, bo zbieranie i przechowywanie informacji o ludziach nie mających żadnego związku z Kościołem jest w pełni nielegalne, a jednocześnie powszechne.

W bieżącym numerze także rozważania o tym, co dalej w Polsce po politycznych i medialnych porażkach opozycji.

Aktualny numer przynosi także dalsze informacje o proteście głodowym w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem, który jest wspierany między innymi przez Razem i redakcję "Tygodnika". Sprawa jest mało nagłośniona nie tylko przez media prorządowe, ale także – co zupełnie niezrozumiałe – przez media niezależne.

Obecne wydanie to także poradnik na temat tego jak uniknąć zawyżonych opłat za wieczyste użytkowanie ziemi (dotyczy to także mieszkańców bloków!). Sprawa jest pilna i wynika z zaniedbań legislacyjnych obecnych władz.

W numerze znajdziemy także wywiad z profesor Leokadią Oręziak na temat zagrożeń, jakie przynosi ze sobą poddanie się organizacji międzynarodowych i państw dyktatowi wielkich korporacji.

W dziale sportowym "Tygodnika" sylwetka wschodzącej gwiazdy wyścigów żużlowych Bartosza Zmarzlika. W dziale historycznym o skutkach polskiej inwazji na Litwę (tzw. bunt Żeligowskiego) oraz o zakonach jako korporacjach gospodarczych.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.