Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-14 12:29:07]

Drugi tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi bulwersujący tekst na temat inwigilowania niekatolików przez Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Sprawa jest bardzo poważna, bo zbieranie i przechowywanie informacji o ludziach nie mających żadnego związku z Kościołem jest w pełni nielegalne, a jednocześnie powszechne.

W bieżącym numerze także rozważania o tym, co dalej w Polsce po politycznych i medialnych porażkach opozycji.

Aktualny numer przynosi także dalsze informacje o proteście głodowym w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem, który jest wspierany między innymi przez Razem i redakcję "Tygodnika". Sprawa jest mało nagłośniona nie tylko przez media prorządowe, ale także – co zupełnie niezrozumiałe – przez media niezależne.

Obecne wydanie to także poradnik na temat tego jak uniknąć zawyżonych opłat za wieczyste użytkowanie ziemi (dotyczy to także mieszkańców bloków!). Sprawa jest pilna i wynika z zaniedbań legislacyjnych obecnych władz.

W numerze znajdziemy także wywiad z profesor Leokadią Oręziak na temat zagrożeń, jakie przynosi ze sobą poddanie się organizacji międzynarodowych i państw dyktatowi wielkich korporacji.

W dziale sportowym "Tygodnika" sylwetka wschodzącej gwiazdy wyścigów żużlowych Bartosza Zmarzlika. W dziale historycznym o skutkach polskiej inwazji na Litwę (tzw. bunt Żeligowskiego) oraz o zakonach jako korporacjach gospodarczych.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.