Dwudziesty dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-20 00:26:01]

W trzecim tegorocznym numerze "Tygodnika Faktycznie" można znaleźć informacje o planowanym na 25 stycznia ogólnopolskim proteście studentów przeciwko nadużyciom władzy, których dopuszcza się PiS. To pierwszy większy protest zorganizowany przez młodsze pokolenie!

Piotr Szumlewicz wyjaśnia, czym prawicowa, konserwatywna polityka społeczna różni się od jej wersji socjaldemokratycznej. Tematykę dominacji korporacji nad państwami znajdziemy natomiast w drugiej części wywiadu z prof. Leokadią Oręziak, specjalistką od finansów międzynarodowych.

W tym wydaniu także o nękaniu dziennikarki z Wielkopolski przez proboszcza, który – choć dowiedziono mu winę – nie zaprzestaje sądowej kampanii zastraszania mediów.

Jak wiadomo Łódź już od 2-3 pokoleń jest stolicą polskiej sztuki awangardowej. W tym numerze, w dziale promującym wydarzenia "ze środka Polski", tygodnik przybliża postać i dokonania progresywnej artystki Anny Leśniak.

Dwa teksty o Polakach "najgorszego sortu" w dziale historycznym zaprowadzą czytelników w świat postaci, które prawica usiłuje usunąć z pamięci społecznej. To Tadeusz Boy-Żeleński i pochodząca z Zamościa jedna z najsłynniejszych Polek w historii – Róża Luksemburg. W tym samym dziale tekst o przyczynach rewolucji antykoncepcyjnej sprzed stulecia i reakcji nań Kościoła rzymskokatolickiego.

W dziale światopoglądowym znajdziemy tekst – pisany z chrześcijańskich pozycji – o doniosłości reformacji i jej rocznicy, którą w Polsce chce się przykryć obchodami maryjnymi.
W tym wydaniu także ważny poradnik, dla wszystkich korzystających z dzierżawy wieczystej gruntu (np. mieszkańcy wielu spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych) – jak uniknąć gwałtownych podwyżek opłat za ich użytkowanie.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).