Dwudziesty dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-20 00:26:01]

W trzecim tegorocznym numerze "Tygodnika Faktycznie" można znaleźć informacje o planowanym na 25 stycznia ogólnopolskim proteście studentów przeciwko nadużyciom władzy, których dopuszcza się PiS. To pierwszy większy protest zorganizowany przez młodsze pokolenie!

Piotr Szumlewicz wyjaśnia, czym prawicowa, konserwatywna polityka społeczna różni się od jej wersji socjaldemokratycznej. Tematykę dominacji korporacji nad państwami znajdziemy natomiast w drugiej części wywiadu z prof. Leokadią Oręziak, specjalistką od finansów międzynarodowych.

W tym wydaniu także o nękaniu dziennikarki z Wielkopolski przez proboszcza, który – choć dowiedziono mu winę – nie zaprzestaje sądowej kampanii zastraszania mediów.

Jak wiadomo Łódź już od 2-3 pokoleń jest stolicą polskiej sztuki awangardowej. W tym numerze, w dziale promującym wydarzenia "ze środka Polski", tygodnik przybliża postać i dokonania progresywnej artystki Anny Leśniak.

Dwa teksty o Polakach "najgorszego sortu" w dziale historycznym zaprowadzą czytelników w świat postaci, które prawica usiłuje usunąć z pamięci społecznej. To Tadeusz Boy-Żeleński i pochodząca z Zamościa jedna z najsłynniejszych Polek w historii – Róża Luksemburg. W tym samym dziale tekst o przyczynach rewolucji antykoncepcyjnej sprzed stulecia i reakcji nań Kościoła rzymskokatolickiego.

W dziale światopoglądowym znajdziemy tekst – pisany z chrześcijańskich pozycji – o doniosłości reformacji i jej rocznicy, którą w Polsce chce się przykryć obchodami maryjnymi.
W tym wydaniu także ważny poradnik, dla wszystkich korzystających z dzierżawy wieczystej gruntu (np. mieszkańcy wielu spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych) – jak uniknąć gwałtownych podwyżek opłat za ich użytkowanie.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.