Dwudziesty dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-20 00:26:01]

W trzecim tegorocznym numerze "Tygodnika Faktycznie" można znaleźć informacje o planowanym na 25 stycznia ogólnopolskim proteście studentów przeciwko nadużyciom władzy, których dopuszcza się PiS. To pierwszy większy protest zorganizowany przez młodsze pokolenie!

Piotr Szumlewicz wyjaśnia, czym prawicowa, konserwatywna polityka społeczna różni się od jej wersji socjaldemokratycznej. Tematykę dominacji korporacji nad państwami znajdziemy natomiast w drugiej części wywiadu z prof. Leokadią Oręziak, specjalistką od finansów międzynarodowych.

W tym wydaniu także o nękaniu dziennikarki z Wielkopolski przez proboszcza, który – choć dowiedziono mu winę – nie zaprzestaje sądowej kampanii zastraszania mediów.

Jak wiadomo Łódź już od 2-3 pokoleń jest stolicą polskiej sztuki awangardowej. W tym numerze, w dziale promującym wydarzenia "ze środka Polski", tygodnik przybliża postać i dokonania progresywnej artystki Anny Leśniak.

Dwa teksty o Polakach "najgorszego sortu" w dziale historycznym zaprowadzą czytelników w świat postaci, które prawica usiłuje usunąć z pamięci społecznej. To Tadeusz Boy-Żeleński i pochodząca z Zamościa jedna z najsłynniejszych Polek w historii – Róża Luksemburg. W tym samym dziale tekst o przyczynach rewolucji antykoncepcyjnej sprzed stulecia i reakcji nań Kościoła rzymskokatolickiego.

W dziale światopoglądowym znajdziemy tekst – pisany z chrześcijańskich pozycji – o doniosłości reformacji i jej rocznicy, którą w Polsce chce się przykryć obchodami maryjnymi.
W tym wydaniu także ważny poradnik, dla wszystkich korzystających z dzierżawy wieczystej gruntu (np. mieszkańcy wielu spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych) – jak uniknąć gwałtownych podwyżek opłat za ich użytkowanie.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.