Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-27 21:40:11]

Czwarte w tym roku wydanie "Tygodnika Faktycznie" przynosi trzy bardzo ważne społecznie tematy. W dwóch tekstach znajdziemy analizę kryzysu pracowniczego, który dotyka Pocztę Polską – wyzysk, absurdalny styl zarządzania, przymuszanie pracowników do sprzedaży gadżetów, zarzucenie urzędów dewocjonaliami i literaturą pseudopatriotyczną pokazują przygnębiający obraz wielkiej firmy, w której jak w soczewce skupiają się społeczne, gospodarcze i światopoglądowe patologie. Ponadto tygodnik podejmuje sprawę wyzysku osób pracujących w usługach gastronomicznych oraz problem lekceważenia przez władze przemocy domowej.

Ponadto tygodnik podejmuje problem baz amerykańskich w Polsce oraz pisze o atmosferze wokół prezydentury Donalda Trumpa w USA. Czasopismo publikuje także obszerny reportaż na temat sytuacji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

W raporcie specjalnym tygodnik omawia nominację abp Jędraszewskiego na jedno z najważniejszych polskich biskupstw. Ten najbliższy współpracownik arcybiskupa Juliusza Paetza zasłynął ze zdumiewających wypowiedzi, które czynią z niego jednego z głównych kościelnych promotorów „dobrej zmiany”. Teraz obejmie arcybiskupstwo krakowskie, co stawia ponownie w dziwnym świetle politykę personalną papieża Franciszka, który nie po raz pierwszy awansuje zapiekłego konserwatystę o budzącej wątpliwości drodze życiowej.

Tygodnik w dziale opinii publikuje tekst Kuby Puchana pt. „Co po kaczyźmie?” podejmuje pojawiający się na łamach czasopisma od pewnego czasu temat potrzeby ustanowienia V Rzeczpospolitej – pomysłu na państwo zrywającego z antyspołecznymi patologiami III i IV RP.

Kościół jako najstarsza korporacja świata – taki temat podejmuje na łamach tygodnika Radosław S. Czarnecki. W dziale historycznym znajdziemy natomiast między innymi tekst o operacji Odessa, czyli ewakuowaniu hitlerowców – z pomocą Kościoła rzymskokatolickiego – do Ameryki Łacińskiej. W tym samym dziale także temat religioznawczy – czym jest buddyzm.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.