Warszawa: Pamięci Proletariatczyków

[2017-01-30 21:21:41]

28 stycznia na stokach Cytadeli Warszawskiej odbyły się obchody 131 rocznicy stracenia czterech członków Międzynarodowej Socjalno-Rewolucyjnej Partii Proletariat - Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Jana Pietrusińskiego i Michała Ossowskiego.
Uczestnicy przeszli pod tablicę upamiętniającą Proletariatczyków, gdzie odśpiewali „Międzynarodówkę”.

Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona przedstawił sylwetki powieszonych w roku 1886 rewolucjonistów oraz działalność I Proletariatu, pierwszej partii socjalistycznej na ziemiach polskich. Lidia Domańska z partii Razem powiedziała, że obecnie ważne jest sprzeciwienie się niszczeniu pamięci o rewolucjonistach. Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej przypomniał, że ideały, o które walczyli Proletariatczycy takie jak obrona ludzi pracy, są wciąż żywe.

Zebrani uroczystości wraz z Warszawskim Chórem Rewolucyjnym Warszawianka, odśpiewali „Warszawiankę 1905 roku”. Odpalone zostały race. Chór wykonał również „Rezolucję Komunardów” B. Brechta.

W uroczystości uczestniczyli członkowie RSS, Komunistycznej Partii Polski, Razem, Inicjatywy Pracowniczej oraz Polskiej Partii Socjalistycznej.

Obchody rocznicowe organizowane przez kampanię Historia Czerwona i Czarno-Czerwona, odbywają się od roku 2013.

Michał Warecki

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.