Warszawa: Pamięci Proletariatczyków

[2017-01-30 21:21:41]

28 stycznia na stokach Cytadeli Warszawskiej odbyły się obchody 131 rocznicy stracenia czterech członków Międzynarodowej Socjalno-Rewolucyjnej Partii Proletariat - Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Jana Pietrusińskiego i Michała Ossowskiego.
Uczestnicy przeszli pod tablicę upamiętniającą Proletariatczyków, gdzie odśpiewali „Międzynarodówkę”.

Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona przedstawił sylwetki powieszonych w roku 1886 rewolucjonistów oraz działalność I Proletariatu, pierwszej partii socjalistycznej na ziemiach polskich. Lidia Domańska z partii Razem powiedziała, że obecnie ważne jest sprzeciwienie się niszczeniu pamięci o rewolucjonistach. Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej przypomniał, że ideały, o które walczyli Proletariatczycy takie jak obrona ludzi pracy, są wciąż żywe.

Zebrani uroczystości wraz z Warszawskim Chórem Rewolucyjnym Warszawianka, odśpiewali „Warszawiankę 1905 roku”. Odpalone zostały race. Chór wykonał również „Rezolucję Komunardów” B. Brechta.

W uroczystości uczestniczyli członkowie RSS, Komunistycznej Partii Polski, Razem, Inicjatywy Pracowniczej oraz Polskiej Partii Socjalistycznej.

Obchody rocznicowe organizowane przez kampanię Historia Czerwona i Czarno-Czerwona, odbywają się od roku 2013.

Michał Warecki

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.