Pogorszenie większości wskaźników makroekonomicznych

[2017-01-31 21:42:11]

Odkąd Prawo i Sprawiedliwość przejęło władzę, większość wskaźników makro-ekonomicznych pogorszyło się. Trudno się temu dziwić, skoro jest ona niespójna, chaotyczna, a wiele ustaw jest źle napisanych i budzących wątpliwości konstytucyjne. W polityce PiS-u państwo wcale nie sprzyja pracownikom, lecz wykorzystuje biznes dla celów partyjnych. Stąd daleko posunięte upolitycznienie gospodarki i dowartościowywanie firm zaprzyjaźnionych z nową władzą. Samowola władzy prowadzi w wielu zakładach i branżach do braku przewidywalności tak dla pracowników, jak i pracodawców. To jeden z powodów spadku poziomu inwestycji i dynamiki PKB. Jednocześnie rząd nie chce podnosić podatków, więc przy rosnących wydatkach deficyt budżetowy rośnie, a zarazem władza chaotycznie szuka grup, w które mogłaby uderzyć, aby znaleźć oszczędności. Stąd rezygnacja z obiecywanych podwyżek w budżetówce, atak na nauczycieli, rezygnacja z refundacji in vitro czy obniżka emerytur dla osób, które współpracowały z minionym ustrojem. Trudno tę politykę uznać za „dobrą zmianę”.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne szacunki dotyczące wskaźników makroekonomicznych za ubiegły rok. Wynika z nich, że w ubiegłym roku w Polsce wzrost Produktu Krajowego Brutto wyniósł 2,8%, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej. Jest to znacznie niższy wskaźnik od zakładanego. W budżecie na ubiegły rok rząd Beaty Szydło planował 3,8% wzrostu PKB. Potem w sierpniu Ministerstwo Finansów skorygowało prognozę do 3,4%.

Bardzo słabe są wskaźniki dotyczące inwestycji, które w ubiegłym roku spadły o 5,5%. W 2015 r. rosły o 6,1%. Stopa inwestycji w gospodarce narodowej (relacja nakładów brutto na środki trwałe do produktu krajowego brutto w cenach bieżących) w 2016 r. wyniosła 18,5%, wobec 20,1% w 2015 r. Łącznie akumulacja brutto w 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim spadła realnie o 0,3%, podczas gdy w 2015 r. wzrosła o 4,9%.

Słabsza niż rok wcześniej był dynamika przemysłu – wartość dodana wzrosła tylko o 3,5% w porównaniu z wzrostem 6,5% w 2015 r. Regres zanotowało budownictwo – wartość dodana spadła o 11,9%. Mniejsza była również dynamika popytu krajowego, który wzrósł realnie o 2,8%, podczas gdy w 2015 r. wzrósł o 3,4%.

Wzrosło natomiast spożycie ogółem – o 3,6% (w 2015 r. wzrost wyniósł 3%), w tym spożycie w sektorze gospodarstw domowych wzrosło o 3,6% (po wzroście o 3,2% w 2015 r.).

Jednocześnie Ministerstwo Finansów zaprezentowało wstępne dane o realizacji budżetu państwa. Dziura budżetowa w skali roku osiągnęła poziom 46,3 mld zł, choć jeszcze w listopadzie wynosiła zaledwie 27,6 mld zł. Nominalnie jest to najwyższy deficyt w historii Polski. Deficyt budżetu państwa był wyższy o 3,7 mld zł w stosunku do deficytu zrealizowanego w 2015 r. (42,6 mld zł). Dochody budżetu wyniosły 314,6 mld zł, tj. 100,3% rocznego planu, a wydatki sięgnęły 360,9 mld zł, tj. 97,9% planu. Gdyby nie dochody z NBP i aukcji LTE, to dziura budżetowa doszłaby do aż 61 mld zł.

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.