Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach, najwyższe w Grecji

[2017-02-01 13:31:29]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w listopadzie bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,0% w listopadzie 2015 roku do 8,3% w listopadzie 2016 roku. W październiku bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w listopadzie 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,5%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,7%, w Niemczech – 4,1% i na Węgrzech – 4,6% (dane z października). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,1% (dane z września), w Hiszpanii – 19,2% i na Cyprze – 14,2%.

W okresie listopad 2015 rok – listopad 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 4 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 15,7% do 11,4%) i na Słowacji – (z 10,9% do 9,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 6,3% w październiku 2015 r. do 7,4% w październiku 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,1% w listopadzie 2015 roku do 6,0% w listopadzie 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,5% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,7% oraz w Holandii – 10,3%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,1% (w październiku) oraz w Hiszpanii – 44,4%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od listopada 2015 roku do listopada 2016 roku spadło z 8,9% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,2% do 8,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W listopadzie bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,6% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1966 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1990 - Jean-Bertrand Aristide został wybrany na prezydenta w pierwszych demokratycznych wyborach na Haiti.

1996 - Rozpoczęła się okupacja ambasady Japonii w stolicy Peru przez bojowników z ruchu "Tupac Amaru".

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.