Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodzi si Adolf Warski, dzia豉cz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powsta豉 Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugos豉wii.

1937 - W Lwowie urodzi豉 si Krystyna Rodowska, polska poetka, t逝maczka literatury pi瘯nej, krytyk literacki. T逝maczy豉 m.in. Nerud, Paza, Garci Lork, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmar Milovan D磨las, polityk jugos這wia雟ki, pisarz polityczny; bliski wsp馧pracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugos豉wii; 1954 za krytyk rz康闚 partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie wi瞛iony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA mia豉 miejsce masakra w szkole 鈔edniej Columbine, w wyniku kt鏎ej zgin窸o 15 os鏏.

2004 - Jan Guz zosta przewodnicz帷ym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent W這ch zosta wybrany na II kadencj.