Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Nacjonalizm zgub Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. M造雟ka
25 marca (sobota), godz.17.30
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSN。E ZAGRO浩NIE!

Wi璚ej og這sze...

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuch bunt przymusowo umieszczonych w niej robotnik闚, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. St逝miono go si陰.

1807 - W Lisowie urodzi si Bogdan Ja雟ki, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrku policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja zosta ranny i aresztowany

1936 - W Cz瘰tochowie policja zaatakowa豉 protestuj帷ych bezrobotnych, zabijaj帷 jedn osob i rani帷 kilka.

1940 - W Baltimore urodzi豉 si Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentant闚 USA. Reprezentuje lewe skrzyd這 Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodzi豉 si Erica Jong, ameryka雟ka poetka, powie軼iopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zako鎍zenie XXX Kongresu PPS - przyj璚ie uchwa造 o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmar James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.