Trzydziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie":

[2017-02-03 22:17:21]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim piątym tegorocznym numerze podejmuje temat inwigilacji mniejszości narodowych, do czego przyznała się właśnie Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Narusza to konstytucyjne prawa obywateli naszego kraju. Niepokojąca jest też próba likwidacji przez władze zasłużonego już Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych.

W tym numerze Piotr Szumlewicz analizuje nieskuteczną i szkodliwą polską politykę antynarkotykową, a Szymon Martys opisuje szaleństwa dekomunizacji na Lubelszczyźnie. Tygodnik angażuje się także obchodzoną 14 lutego akcję Nazywam się Miliard przeciwko przemocy wobec kobiet i dziewcząt.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także dwa teksty na temat powszechnego dochodu gwarantowanego – analizę Anny Grodzkiej i wywiad z Ryszardem Szarfenbergiem.

Tygodnik donosi o tym, jak Partia Razem przeciwstawia się w Toruniu podarowaniu publicznej ziemi Kościołowi rzymskokatolickiemu. Ten dziwny pomysł wsparła prawica wszelkich odcieni i niektórzy lokalni działacze uważający się za lewicę.

W dziale historycznym przeczytamy tekst poświęcony Janowi Józefowi Lipskiemu. W dziale światopoglądowym znajdziemy artykuły o ważnych wyborach wieku dziecięcego oraz o hinduizmie jako pluralistycznej religii. W numerze też teksty o przemocowych formach religijności oraz o budzącej kontrowersje figurze zbawiciela.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.