Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-17 21:01:16]

W siódmym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tym razem dwa bloki materiałów z gatunku sensacyjnych. Mamy drugą część tekstu z cyklu „Piękni chłopcy prawicy” o skomplikowanym życiu prywatnym polskich elit konserwatywnych oraz materiał o zatrzymaniu w związku z zarzutami kryminalnymi po. redaktora naczelnego jednej z gazet lewicowych. Obydwa materiały są efektem pracy dziennikarzy śledczych redakcji.

W numerze Piotr Szumlewicz pisze o polskim rynku pracy, który wytwarza stres u wielu pracowników. O partii lewicowej budowanej naprawdę od dołu i zajmującej się sprawami zwykłych ludzi pisze Piotr Ikonowicz. W tygodniku przeczytamy także o psuciu edukacji przez PiS oraz analiza przejmowania przez tę formację TVP.

W dziale międzynarodowym tekst o skandalach pedofilskich w australijskim Kościele katolickim. W niektórych zgromadzeniach oskarżenia o molestowanie lub gwałty na nieletnich dotyczą nawet pod 20% składu osobowego niektórych zakonów męskich.

W dziale światopoglądowo-historycznym między innymi o zawodnych naocznych świadkach jako fundamencie religijnego dogmatu, o religii Słowian oraz o tzw. ojcu Kościoła Atanazym, „świętym” o wyjątkowo podłym charakterze.

Z ciekawostek – niecodziennie wspomnienie o Michalinie Wisłockiej publikuje na łamach Tygodnika jego stały felietonista i były szef słynnej lekarki, prof. Andrzej Jaczewski.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.