Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-17 21:01:16]

W siódmym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tym razem dwa bloki materiałów z gatunku sensacyjnych. Mamy drugą część tekstu z cyklu „Piękni chłopcy prawicy” o skomplikowanym życiu prywatnym polskich elit konserwatywnych oraz materiał o zatrzymaniu w związku z zarzutami kryminalnymi po. redaktora naczelnego jednej z gazet lewicowych. Obydwa materiały są efektem pracy dziennikarzy śledczych redakcji.

W numerze Piotr Szumlewicz pisze o polskim rynku pracy, który wytwarza stres u wielu pracowników. O partii lewicowej budowanej naprawdę od dołu i zajmującej się sprawami zwykłych ludzi pisze Piotr Ikonowicz. W tygodniku przeczytamy także o psuciu edukacji przez PiS oraz analiza przejmowania przez tę formację TVP.

W dziale międzynarodowym tekst o skandalach pedofilskich w australijskim Kościele katolickim. W niektórych zgromadzeniach oskarżenia o molestowanie lub gwałty na nieletnich dotyczą nawet pod 20% składu osobowego niektórych zakonów męskich.

W dziale światopoglądowo-historycznym między innymi o zawodnych naocznych świadkach jako fundamencie religijnego dogmatu, o religii Słowian oraz o tzw. ojcu Kościoła Atanazym, „świętym” o wyjątkowo podłym charakterze.

Z ciekawostek – niecodziennie wspomnienie o Michalinie Wisłockiej publikuje na łamach Tygodnika jego stały felietonista i były szef słynnej lekarki, prof. Andrzej Jaczewski.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.