Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-17 21:01:16]

W siódmym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tym razem dwa bloki materiałów z gatunku sensacyjnych. Mamy drugą część tekstu z cyklu „Piękni chłopcy prawicy” o skomplikowanym życiu prywatnym polskich elit konserwatywnych oraz materiał o zatrzymaniu w związku z zarzutami kryminalnymi po. redaktora naczelnego jednej z gazet lewicowych. Obydwa materiały są efektem pracy dziennikarzy śledczych redakcji.

W numerze Piotr Szumlewicz pisze o polskim rynku pracy, który wytwarza stres u wielu pracowników. O partii lewicowej budowanej naprawdę od dołu i zajmującej się sprawami zwykłych ludzi pisze Piotr Ikonowicz. W tygodniku przeczytamy także o psuciu edukacji przez PiS oraz analiza przejmowania przez tę formację TVP.

W dziale międzynarodowym tekst o skandalach pedofilskich w australijskim Kościele katolickim. W niektórych zgromadzeniach oskarżenia o molestowanie lub gwałty na nieletnich dotyczą nawet pod 20% składu osobowego niektórych zakonów męskich.

W dziale światopoglądowo-historycznym między innymi o zawodnych naocznych świadkach jako fundamencie religijnego dogmatu, o religii Słowian oraz o tzw. ojcu Kościoła Atanazym, „świętym” o wyjątkowo podłym charakterze.

Z ciekawostek – niecodziennie wspomnienie o Michalinie Wisłockiej publikuje na łamach Tygodnika jego stały felietonista i były szef słynnej lekarki, prof. Andrzej Jaczewski.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.