GUS: Niskie wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-02-21 12:25:50]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2015 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 1905,0 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 78,7 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 25,1%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 12,6%, budownictwem – 12,3%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3764,2 tys. osób, czyli o 194,5 tys. więcej niż w 2014 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 1103,5 tys. osób (29,3%), w budownictwie – 484,7 tys. osób (12,9%) oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 418,8 tys. osób (11,1%)

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2015 roku wyniosło zaledwie 2397 zł brutto, czyli 1736 zł netto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach dochody były o ponad 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4121 zł brutto).

W porównaniu do 2014 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 140 zł, co wiąże się między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3517 zł brutto, obsługa rynku nieruchomości – 3091 zł oraz działalność profesjonalna, naukowa i techniczna – 2860 zł. Najniższe płace mieli pracownicy sekcji rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo – 1977 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 1982 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 2874 zł brutto miesięcznie, dolnośląskim – 2512 zł i pomorskim – 2471 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa świętokrzyskiego – 2102 zł i podkarpackiego – 2111 zł.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.