GUS: Niskie wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-02-21 12:25:50]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2015 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 1905,0 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 78,7 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 25,1%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 12,6%, budownictwem – 12,3%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3764,2 tys. osób, czyli o 194,5 tys. więcej niż w 2014 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 1103,5 tys. osób (29,3%), w budownictwie – 484,7 tys. osób (12,9%) oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 418,8 tys. osób (11,1%)

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2015 roku wyniosło zaledwie 2397 zł brutto, czyli 1736 zł netto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach dochody były o ponad 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4121 zł brutto).

W porównaniu do 2014 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 140 zł, co wiąże się między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3517 zł brutto, obsługa rynku nieruchomości – 3091 zł oraz działalność profesjonalna, naukowa i techniczna – 2860 zł. Najniższe płace mieli pracownicy sekcji rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo – 1977 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 1982 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 2874 zł brutto miesięcznie, dolnośląskim – 2512 zł i pomorskim – 2471 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa świętokrzyskiego – 2102 zł i podkarpackiego – 2111 zł.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.