Krezusi coraz bogatsi

[2017-02-24 00:38:18]

Coroczna lista „Forbesa” pokazuje skalę niedorzecznych nierówności dzielących polskie społeczeństwo. Wciąż setki tysięcy ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, a część pracodawców uważa, że płaca minimalna na poziomie 2 tys. brutto jest zbyt wysoka. Wynagrodzenia rosną w ślamazarnym tempie, zaś majątki krezusów w ciągu zaledwie roku zwiększyły się o ponad ¼. Jednocześnie rodzeństwo Kulczyków posiada majątek bliski tegorocznym wydatkom programu 500+, choć ich bogactwo zostało w całości odziedziczone po ojcu. Oto logika kapitalizmu – roszczeniowa klasa próżniacza pławi się w bogactwie, nie mając żadnych zasług ani nie wykonując żadnych społecznie pożądanych prac, a władza wzbrania się przed podniesieniem podatków dla krezusów, choć dzięki temu możliwe by się stało sfinansowanie doniosłych społecznie celów.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 14,3 mld złotych (spadek o 10,2%). Drugie miejsce zajął Michał Sołowow – 11,8 mld zł (wzrost o 28,4%). Na trzecim miejscu znalazł się Zygmunt Solorz-Żak, którego majątek wart jest 10,3 mld zł (wzrost o 4,1%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Bogdan i Elżbieta Kaczmarkowie, Germán Efromovich, Bogusław Cupiał, Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zwiększył się przez ostatni rok o ponad 25% i obecnie wynosi prawie 134 mld zł (rok temu niecałe 108 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 433 mln, czyli o prawie 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.